
Imediat după ziua mea de naștere, în prima zi lucrătoare, am dus niște gustări la serviciu.
Am auzit doar la birou de la 3 oameni că fac fasting în dimineața aceea. Sau or fi vrut să mă refuze elegant, dar puțin probabil.
Ajung după amiaza la sală și alți doi tipi vorbeau în vestiar despre cum au trecut pe fasting.
Și mai cunosc o grămadă de oameni care în varii momente mi-au spus de fasting. Unii au și slăbit semnificativ cu această metodă.
Ce este până la urmă fastingul sau intermitent fasting cum îi mai spune? Cea mai populară variantă pe care am auzit-o presupune ca timp de 16 ore să nu mănânci nimic, iar în restul de 8 ore să consumi tot ce se poate.
Se spune că în acest fel organismul consumă și procesează cu maxim de eficiență alimentele din cele 8 ore și de asemenea se produc niște procese prin care se procesează și se elimină mai bine anumite toxine.
Unii, inclusiv eu, vor spune și că fastingul seamănă mai degrabă cu un fel de post creștin. Și chiar așa e.
Ideea cu fastingul ăsta este că mi se pare că e cam peste tot de la o vreme. Voi țineți fasting? Chiar aduce atâtea beneficii?
Eu ziceam că nu pot ține vreo dietă, dar adevărul e că obiceiul meu alimentar zilnic este un fel de fasting. Adică nu mănânc mai niciodată dimineața, iar prima mea masă este în jur de ora 12:30 – 13:00. Apoi mai mănânc seara, ce e drept, de obicei după 21:00.
Bine, mai iau câte o gustare, o eugenie sau un croissant dimineața și asta strică fastingul la mine 😀
Pe lângă fasting, am auzit și de tot mai mulți oameni care postesc.
Probabil o să râzi dar dacă mai ai bunici întreabă-i despre cele 3 zile de post negru de la începutul 4 posturi de peste an.
Eu am încercat dar nu am reușit… prima zi trece fără probleme dar din a doua zi începi să te gândești numai la mâncare (cel puțin în cazul meu) și simți nevoia de o gustărică sau ceva dulce, mai ales nevoia de ceva dulce…
Am rezistat până a doua zi după prânz și după amiază, spre seară am „spart” ușa la bucătărie…
Cei care au reușit să treacă peste ispitele culinare spun că după cele 3 zile ai o stare de bine fizică și mentală, iar dacă vrei poți continua cât timp n-ai probleme de sănătate doar să ai grijă să te hidratezi.
Eu am ales să mănânc mai puțin, fără nici un fel de carbohidrați… doar cu dulcele mă mai războiesc că fără o ciocolată pe zi intru în sevraj.
Vinerea la bunica întotdeauna era zi de mâncare de post. Nu țin însă minte să fi ținut post negru pe mai multe zile. Post ținea întotdeauna, post negru cred că doar de sărbători (Vinerea Mare, etc). Ce să zic, vremurile se schimbă, pare că acum postului îi spunem fasting 😀
Discuțiile despre post negru au fost și pe aici. E cam greu cu el, eu unul nu am reusit, dar nici nu am incercat lucruri agresive.
Eu ma tin de o singura regula, pe langa faptul ca nu sunt gurmand: nu ma satur si, daca am ocazia, merg pe jos sau alerg. Am si zile cu 300 de pasi, insa.
Mi se pare ca cu cat te indopi mai mult, cu atat te ingrasi. Si nu, nu am arderi extraordinar de bune.
Pro-tip: incearca sa renunti la gustarile de dupa 21:00 😉 Si eu mancam chips sau alte prostii la TV la un film seara, am renuntat si parca este mult mai bine.
Problema mea este că mănânc deseori consistent seara după 21:00. Termin la job când termin, apoi mai merg la sală și se face destul de târziu când ajung acasă. Și lihnit de foame :))
Ce am observat însă că dorm foarte, dar foarte prost dacă mănânc mult seara.
Am ținut un fel de fasting, în timp ce am dat cele 20 kg jos, având ultima masă la 16. Acum, aș vrea să mai forțez puțin nota, să scad și sub 90, așa că mă tentează un program cu ultima masă la 14. Vedem ce iese.
Wow, felicitări! Care e programul tău de mese? Începi cu mic dejun dimineața devreme sau cum reziști?
Mic dejun pe la 9-10, pranz la 12-13 și cina la 16-17. Acum însă voi face probabil ceva de genul 10-12-14 sau chiar 10-14. Voi vedea cum mă încadrez cu timpul.