Am făcut un test ADN pentru a afla de unde-mi sunt de loc strămoșii

test ADN - AncestryDNA
test ADN - AncestryDNA

M-am născut în Satu Mare dintr-o familie care mereu a susținut că se trage din zona județului Satu Mare – Bihor (că e de partea României sau Ungariei – nici nu contează) – chiar dacă numele de Fărcaș este și un toponim pentru niște comune de prin estul Transilvaniei.

Totuși, de când cu campania DNA Journey de la momondo am devenit tot mai curios de locurile din care provin, asta din punct de vedere al unui examen foarte exact – cum este cel de ADN.

Uite că în final am reușit să fiu, în felul meu, parte din campanie și acum câteva săptămâni am trimis mostra mea de ADN pentru analiză către cei de la Ancestry.

Astăzi am primit rezultatele testului. Glumeam cu colegii că voi avea un profil 99% care va menționa Europa de Est – poate și un pic din Europa Centrală – pentru că numele străbunicului meu duce spre Austria. Nu aveam așteptări mari, voiam doar să îmi validez trăsăturile est-europene.

Dar am avut o surpriză.

Din previewul văzut imediat ce am intrat pe site – care părea personalizat – se menționa o proporție împărțită în vreo trei regiuni. Am spus că însă e ceva făcut pentru suspans – pentru emoția mesajului că rezultatele au sosit.

etnicity estimate

Ca distribuire geografică – nicio surpriză. Se pare că sunt din zona de vest a transilvaniei și de prin Câmpia Panonică.

Ancestry DNA 2

Cred totuși că preponderent sunt mai degrabă din zona Slovaciei de astăzi de loc – din punct de vedere genetic.

O istorie interesantă plasează pe hartă și trăsăturile celor care ne tragem de prin același arbore genealogic că am emigrat prin Statele Unite masiv în prima parte a secolului 20.

Ancestry DNA 3

Ei bine – surpriză – Europa de Este pare să fie prezent în arborele meu genealogic într-o proporție mai mică decât mă așteptam – 57%. Altă surpriză – parcă plăcută – și probabil care explică de ce filozofez atât de mult sau de ce vorbesc mult – este prezența a vreo 33% urme italo-grecești.

Vreo 4% din mine e de prin Europa de Vest(deși probabil urmele respective se duc spre zona migrației popoarelor din secolele V-VIII). Ceva urme nordice de prin Finlanda sau de prin Irlanda, dar nu mă așteptam să am în ADN urme de Native American. Mă întreb dacă e eroare statistică dată de probabilitate sau chiar undeva acum 4-5 generații familia mea s-a amestecat cu un american băștinaș – posibil un nativ venit prin Europa prin te miri ce întâmplări. Sau vreo persoană cu urme de american nativ, mai probabil.

Nu ar fi neapărat o surpriză extrem de mare – până la urmă cu toții avem lucruri comune.

Ancestry DNA

Sigur – ceva părți de prin Caucaz și din Orientul Mijlociu nu puteau lipsi – dar se pare că am ceva și din Asia de Vest, din zona Indiei. Tot cam în abaterea statistică – dar parcă mai ușor de crezut.

Pare că am ceva cam din toată lumea – mai puțin din Africa, ceea ce este destul de neobișnuit.

Legenda imaginii de mai sus – cercurile pline sunt cu locațiile principale de unde mă trag, pe când cercurile goale cu locații secundare unde-mi sunt regăsite urme din mostra ADN.

Ce este totuși incredibil este că amprenta extinsă a arborelului meu genealogic este atât de vastă încât Ancestry mi-a găsit și 18 verișori apropiați. Sigur – verișori aproximați cu un nivel de încredere de 71% – dar hey, din cei 18 verișori – probabil unii chiar sunt.

Ce aș vrea acum să mai fac? Să cumpăr kit-uri de testare și pentru câțiva membri ai familiei.
Altfel, e interesant – cum am trimis din Danemarca mostra de ADN și a localizat cu precizie locul de unde mă trag.

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

6 comentarii

  1. Buna! Numele de familie Fărcaș privine din maghiară (Farkas) care înseamnă Lup. Acest lucru explică foarte bine genele asiatice, care o au maghiarii într-o proporție foarte mare. Legat de Slovacia. O mare parte a Slovaciei actuale, mai ales zona de sud se apartinea tot regatului ungariei. Cred că acest lucru explică multe. Teoria fino-ugrică (după care ungurii au de a face mult cu finlandezii genetic) este o prostie mare, care cred ca a fost demonstrata si de acest test. Să nu vă supărați pe mine, nu vreau să vă fac ungur, dacă nu sunteți, și probabil nu vă considerați, dar după interpretarea mea, aveți cel puțin la fel de multe gene maghiare cât și gene italo-grecești, adică române. Legat de genele din SUA, este foarte simplu. Băștinașii americani, “indienii”, se trag tot din popoarele asiatice, pentru că au ajuns acolo, trecând strâmtoarea Bering.

    • Chiar citeam de controversa cu numele Farcas în Istoria românilor scrisă de Djuvara – unde se spune că inițial numele ar fi fost un fel de Lup, după aceea pentru că mențiunea cnezatelor ar fi în cronici maghiare ungurii au tradus în Farcaș – șamd. Și până la urmă numele de familie spune mereu doar povestea tatălui.

    • Numele Farcaș nu este de origine maghiară.
      Este doar o impresie că ar fi de origine maghiară.
      Cnezatul lui Farcaș, din zona Olteniei – sudul regiunii Rîmnicu Vâlcea, arată că Farcaș e un nume românesc, conducătorul acelei forme de organizare statală având strămoși români dacă a moștenit funcția.
      Testul ADN al dvs. arată că nu sunteți ungur.
      Pe site-ul My heritage am văzut că ungurii din Ungaria sunt peste 90 % europeni. Nici ei nu au gene de asiatici.
      Doar finlandezii au 60 % gene de asiatici (haplogrupul N3).
      Vedeți aici…
      https://brilliantmaps.com/the-genetic-map-of-europe/
      Specific asiaticilor sunt haplogrupurile M și N.
      Se estimează că 0,5 % din populațiile europene au haplogrupul N doar din timpul marii invazii mongole din anul 1241 (violurile care au urmat au lăsat urmași). În Polonia sunt foarte mulți care au acest haplogrup.
      Polonia a fost cucerită după bătălia de la Liegnitz.
      Aveți gene specifice populațiilor care au trăit în această parte a Europei.
      Eu sunt 70 % dac, 15 % irlandez, probabil de la celții care au stăpânit Transilvania înainte de Burebista, 6 % sunt german, 5 % latin și restul de prin orientul mijlociu, probabil de la cei înrolați cu forța în armata imperiului roman și care au fost aduși să lupte în Dacia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*