
Cu o medie de 3.2% în România din totalul fanilor atinși cu reach într-un studiu publicat la început de 2020, putem declara postările organice pe Facebook ca fiind moarte.
Probabil acel 3.2% este chiar puternic influențat de media, care prin click bait posibil să reușească reach ceva mai semnificativ. Mă rog, sau de paginile cu o comunitate închegată, cum sunt cei câțiva care îmi mai urmăresc postările pe Facebook.
Reach-ul plătit stă ceva mai bine, dar putem spune că este o chestiune de bugete, realitatea însă demonstrează că e foarte greu să ai chiar și campanii cu reach extins, mai ales pe audiențe comerciale puternic nișate.
De altfel, știam încă de ceva vreme chestia asta, doar că nu aveam cifra concludentă.

Iar reach-ul se va degrada, pentru că multe branduri aplică politica de a posta mai mult. Matematic funcționează, dar probabil că îți obosești tocmai audiența loială.
Acum sigur, nu trebuie nici să fii absent, dar nici să ai 50 postări săptămânale când nu ești producător de conținut tip știri.
Global, în martie, reach-ul a fost de 5.2%, cu o ușoară creștere (0.5%) față de trimestrul anterior.
Când ne mai lăudăm cu CTR-uri mari pe Facebook, să ne aducem aminte și că românii sunt oamenii care dau click pe cele mai multe reclame (și totuși, 50% dintre români folosesc adblock).

Datele provin dintr-un studiu global și sunt localizate inclusiv pe România. Există și un update global pe aprilie, privind impactul COVID.
Oricum, multe postări ale oamenilor s-au mutat în story-uri și în instagram, iar newsfeed-ul a rămas locul unde ne indignăm, shareuim meme-uri sau aflăm știrile (false sau doar personalizate).
Sunt multe date interesante agregate acolo din varii surse și vă recomand parcurgerea în paralel și a datelor globale sau pe alte țări din regiune.

Nu era foarte strălucit nici înainte. Tot postările cu fake news de la prieteni erau prioritizate.
Eu niciodată n-am avut rezultate pe organic de pe pagini de Facebook, doar de pe grupuri unde e altă poveste.