Facebook intră în businessul cu cryptomonede prin Libra

Mark Zuckerberg a anunțat ieri expansiunea serviciilor Facebook prin intrarea într-o asociație cu alte 27 organizații pentru a crea organizația non-profit* Libra Association.

Scopul asociației Libra este de a creea noua monedă crypto denumită Libra, care să fie folosit la scară globală.

Practic un bitcoin gestionat de o asociație anunțată de Facebook. Moneda ar urma să fie lansată în 2020.

Zvonurile lansării unei monede Facebook circula de ceva timp, într-adevăr mă surprinde că Facebook alege să facă această monedă oarecum o entitate separată și mai ales – cu ajutorul a 27 alți parteneri privați (printre care Mastercard, VISA sau PayPal). În organizație au intrat ca fondatori o mulțime de giganți și din afara zonei financiare: Booking Holdings, Uber, Lyft, Farfetch, Spotify, Vodafone și alții.

E probabil un semn și că Google nu este în asociație – poate și Google își va lansa propria asociație care va pune la dispoziție o monedă crypto.

O dată cu toate scandalurile legate de privacy în care s-a plimbat Facebook, cred că valoarea monedei este dată mai mult de membri parteneri decât de platforma de distribuție Facebook.

Facebook pe lângă introducerea acestei monede virtuale va avea și o aplicație de tip „wallet” pentru stocarea valutei denumită Calibra, prin care practic Facebook va dori să facă bani din comisioane „mici”.

La numărul de utilizatori pe care Facebook îi are, automat s-ar putea transforma în cea mai mare bancă din lume. Iar cu toți partenerii care s-au grăbit să intre în Asociația Libra, acest proiect greu poate eșua. Citeam un articol via @Iulian că Facebook nu are cum să eșueze, e prea mare.

*cel puțin așa zice pagina companiei, că asociația Libra este o organizație independentă not-for-profit. Pentru că nu-i așa, toate aceste companii care s-au asociat s-au gândit la bunăstarea omenirii și nu au niciun interes comercial.

Sunt de acord că noțiunea de valută ar trebui să fie mai universală, fără să avem toate aceste transferuri bancare complicate și schimburi valutare, dar ridic o sprânceană la o monedă lansată de Facebook.

Rămâne de văzut cum va fi cu reglementarea, pentru că dacă Libra va avea succes, cu siguranță nu va fi precum Bitcoin.

Ce urmează? Notificare că ai puține libre în „wallet”, ia un credit ieftin de la Zuck&Co?

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*