
Evenimentele Facebook F8 sunt surse foarte bune de a înțelege direcția în care Facebook încearcă să se dezvolte sau să trimită discuția.
La nivel declarativ, Facebook astăzi trece printr-o transformare anunțată atât de evident de către CEO-ul companiei, Mark Zuckerberg. Primul semn a fost dat acum câteva săptămâni, în fapt am anticipat în articolul pe care l-am publicat atunci și consolidarea Facebook în funcționalități noi de comunicare anunțată astăzi.
Să nu ne amăgim, Facebook rămâne o comunitate ca o piață publică, și chiar dacă comunicarea nu este publică și vizibilă decât în interiorul comunităților, comunicarea este în continuare publică.
Probabil ce va înțelege Facebook prin „privat” este dezvoltarea și mai mult a aplicației și crearea unui internet propriu: plăți pe Facebook, cumpărături de pe Facebook, conversații pe Facebook, informare de pe Facebook.
În fapt, „intimitatea” declarată de Facebook reprezintă comunicări (text, foto, video, locație, evenimente) în cerc restrâns.
Responsabilitatea de a vorbi despre intimitate este acolo – mai ales când ai o platformă cu 1.4 miliarde de utilizatori.
Dar contextul de produse în care vorbește de inimitate Zuckerberg cred este altceva decât mă aștept eu să fie intimitatea.
Nu s-a vorbit despre colectarea de mai puține date, dar da, s-a vorbit despre stocarea „mai în siguranță” a datelor.
Dincolo de nivelul declarativ al trecerii spre un mod mai „privat” al Facebook – cea mai radicală și imediată schimbare pentru Facebook vine pe partea de design.
Interfețele între Messenger, Instagram și „marele” Facebook capătă tot mai multe puncte în comun, cu un focus mult mai mare pe a crea sentimentul de „comunitate”, iar story-urile vor fi mai vizibile și în interfața web.
Pe lângă comunicarea prin aplicațiile de chat, se insistă mult pe grupuri de Facebook. Mi se pare un feature foarte bun, practic au îngropat forumurile.
Alte detalii anunțate pentru aplicațiile de chat:
- un design complet nou pentru Messenger și rescris de la zero 🙂
- aplicație de desktop, video-chatul va avea o funcție de conferință – cred că va rivaliza cu Skype
- În Messenger se va putea vizualiza conținutul prietenilor din Instagram și alte proprietăți Facebook
În Whatsapp se anunță funcții care deja existau (share location, Whastapp business). Singura chestie semnificativă este zona de „Products” care ar avea un potențial și testarea funcției de plăți. Nu îmi dau seamna cum funcționează.
Pentru aplicația de chat cred că se face o consolidare în Messenger.
Cât privește instagram, cred că zona de shopping și de vânzare este ce îi lipsește, iar Zuckerberg anunță că vor ataca și mai mult zona de vânzări. Mai multe branduri în Checkout, o modalitate de a cumpăra de la creatori și un catalog de produse care ia ceva din Pinterest.
Mă așteptam la un focus mai mare pe zona de classifieds și events din partea Facebook. Aici probabil că nu anunță cu surle și trâmbițe și vom realiza cât au crescut doar după ce anunță că au sute de milioane de utilizatori și pentru acele produse 🙂
Toată prezentarea lui Zuckerberg e aici. E amuzant cum oamenii vociferează practic la comandă. Chiar nu am înțeles care era sursa entuziasmului de la minutul 8.
Mie mi s-a acrit de la atat de multa socializare. Simteam cum incet incet ma imbecilizam. Vedeam cum toti isi puneau poze in care radiau de sanatate implinire prosperitate etc. iar mie imi era greu. Am realizat ca pana la urma cam toti suntem la fel si nu are rost sa tanjesc dupa o lume artificiala, ipocrita si falsa. Daca nu faci bani din Facebook e pierdere de timp sa o arzi aiurea pe retelele de socializare. Eu am trecut la un telefon stramosesc cu butoane pentru a scapa de acest viciu foarte periculos. Pe strada, in masina , autobuz, la mall vezi o gramada de oameni cu ochii lipiti de telefoane care ”sunt deconectati” de la realitatea imediata. M-am saturat sa fiu ”spalator de geamuri” la Facebook si sa dau compulsiv din deget.