Sunt prea multe echipe in liga a doua de fotbal

Voiam să scriu despre asta și la debutul campionatului din liga a doua dar m-am tot luat cu altele. Astăzi, după ce am fost la meciul CS Afumați – Olimpia Satu Mare, pierdut de sătmăreni cu 3-0 parcă mi-a revenit cheful să scriu despre fotbal.

Ideea unei singure ligi secunde naționale de fotbal este excelentă însă formatul cu 20 echipe de fotbal în ligă nu prea este sustenabil din punct de vedere financiar și al infrastructurii existente. Și am să vă spun de ce nici ca beneficiu financiar nu prea e mare lucru pentru echipe.  Puteți vedea aici echipele și clasamentul la zi, veți vedea echipe din localități precum Afumați, Clinceni, Tărlungeni, Pâncota, Balotești sau Berceni.

Stadioane prost organizate

După ce am văzut stadionul celor de la Afumați, frumos de altfel poziționat lângă pădure, mă gândesc că avem parte de aceleași lucruri și la celelalte echipe, poate la Clinceni să fie ceva mai OK. Revenind la Afumați, am luat loc în sectorul oaspeților, eram fericit că părea că erau și sătmăreni la meci. Nope, au fost doar tot felul de cetățeni din Afumați pe lângă care nu e recomandat să te bucuri sau suferi pentru echipa ta. Partea amuzantă era că anumitor oameni nu le era permis să ia loc în zona respectivă pentru că e rezervată oaspeților… dar bun, ceilalți de ce stăteau acolo? Locul era râvnit pentru că nu era în bătaia directă a soarelui. Dubioasă organizare.

stadion-afumati

Deplasări lungi și costisitoare

Ca o echipă de fotbal să facă 16 ore pe drum în deplasare este ireal, fără a pune la socoteală eventualele întârzieri. O echipă care nu își poate susține deplasările lungi, măcar un sector din ele, cu avionul, nu prea are ce să arate dpdv sportiv după un drum atât de lung. Din păcate, e vorba tocmai de Olimpia Satu Mare. Puteau foarte frumos să meargă până la Cluj cu autocarul, să ia o cursă TAROM, Blue Air sau Wizz Air spre București, nu iese în final la fel de ieftin ca la tren, dar măcar nu faci 16-17 ore pe drum, ci vreo 7.
Mă întreb, cum se vor face deplasările la Călărași? Noroc pentru Olimpia e că nu e vreo echipă în Liga a doua din Tulcea sau Constanța, dar mă întreb cum va fi deplasarea la Brăila?

Iarăși, ca deplasări, în 21 septembrie Olimpia joacă din la București. Ce face clubul, abonament la CFR? Partida e si într-o zi de miercuri, de la ora 17:00, cine are interes în a se uita  sau participa ca spectator la meci? De regulă la ora aceea oamenii sunt la muncă.
De atâția ani nu înțeleg de ce se joacă în Liga a IIa de la 11:00 dimineața. În trecut, într-adevăr se juca Liga I sâmbăta de la 13:00, pe vremea când nocturnă aveau 2-3 echipe, dar acum?

Dezechilibru sportiv

în orice ligă sunt echipe puternice și echipe mai slabe. Dar să ai echipe precum Șoimii Pâncota, care după 6 meciuri a încasat 56 goluri și a marcat un singur gol e prea mult. Un format cu echipe slabe nu atrage televizări, sponsori și nici spectatori, ceea ce duce la următoarea problemă.

Drepturi TV de împărțit în prea multe locuri

Tot din punct de vedere financiar, drepturile TV pentru fiecare echipă din liga a doua sunt efectiv nesemnificative în totalul costurilor, e vorba de aproximativ 350.000 EUR de împărțit între 20 echipe. Costul unei deplasări București – Satu Mare, cu avionul, ar trebui să fie undeva la 3000 EUR (considerând un staff de 25 oameni, la un preț bilet de 110 EUR dus-întors).

O ligă secundă cu 12 echipe?

S-a încercat în sezoanele trecute un format cu două serii a câte 12 echipe, cu play-off și play-out. La un moment dat în play-out nu a mai fost miză, așadar nici asta nu a fost soluția. Dar cum ar fi o ligă secundă cu 10-12 echipe și fiecare joacă de două ori una cu alta?
Într-un astfel de format nu am avea parte de echipe care nu stau bine financiar, sportiv ar fi mai mai echilibrat și cu un număr ceva mai mic de echipe poate s-ar crește media spectatorilor prezenți la meci (la meciul CS Afumați au fost 100-150 spectatori) și probabil și sponsorii ar fi mai interesați pentru că în licențierea pentru liga a doua s-ar putea aduce sponsori principali care să primească expunere și pe stadioanele echipelor (întocmai ca la EURO, UEFA Champions League, etc).

Istoric vorbind, în majoritatea timpului am avut două serii a câte 18 echipe în liga a doua. Ba chiar, prin 2002 au fost chiar 3 serii a câte 16 echipe, adică un total de 48 echipa în a doua ligă. Ceea ce e prea mult. Bine, liga a doua nu poate fi competitivă atâta timp cât nici liga 1 nu e, dar e prea mare dezechilibrul și între liga a doua și prima ligă. Nu știu care poate fi soluția perfectă, dar la cum a debutat actualul campionat mă îndoiescă că pe termen lung e sustenabilă ideea unei ligi a doua cu atât de multe echipe. Dar cine știe, trec anii, se mai filtrează echipele, se mai dezvoltă alte echipe și financiar echipele din liga a doua prin obligativitatea de a juca pe teren cu minim trei jucători U21 va aduce și niște performanțe și bani pe masa ligii a doua.

 

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*