Drumurile din țară în mare parte sunt bune

În ultima săptămână am făcut cel puțin 1600 kilometri prin țară pe traseul București – Târgu Jiu – Cluj Napoca – Zalău – Satu Mare – Dej – Târgu Jiu – București și prin localitățile limitrofe. Cu câteva excepții, majoritatea drumurilor se prezintă în stare bună sau foarte bună, sunt circulabile fără să îți rupi mașina.

Excepțiile notabile însă au fost pe Defileul Jiului (partea din județul Hunedoara) – unde lucrează de atâția ani, practic de când merg prin zonă, tot în județul Hunedoara – în Petroșani jumătatea de oraș (au reparat ceva-ceva, probabil că anul acesta sau la anul vor termina), partea dintre Alba Iulia spre Turda unde deși nu e dezastru – este foarte circulată zona și cam majoritatea drumurilor pe care am circulat prin județul și orașul Satu Mare (mai puțin partea de cum vii dinspre Zalău). Iarăși, centura Bucureștiului este absolut jenantă.

Drumuri foarte bune aș putea să spun că au fost pe traseul Petroșani – Hațeg și continuarea pe autostradă până după Sebeș, porțiunea Cluj Napoca – Satu Mare, de la Baia Mare până spre Dej iar centura Clujului e absolut suberbă atât ca construcție cât și ca traseu.
Partea tristă însă pe aceste drumuri este că mulți folosesc proiectoarele de ceață noaptea sau ziua nu folosesc deloc luminile, îngreunând depășirile.

Desigur, nu trebuie să confundăm drumurile bune pe care le avem cu lipsa drumurilor pe segmente mai lungi pe mai mult de o bandă pe sens sau lipsa acută a autostrăzilor. Nu uitați, pentru mine să ajung acasă înseamnă un drum de 650 kilometri. Adică vreo 9-10 ore cu mașina, fără opriri și fără evenimente pe drum – de la 16 ore în sus cu CFR sau de la 70 EUR în sus pe un segment de zbor cu TAROM.
Absolut, nu există nici până în 2030 în plan vreo autostradă spre Satu Mare, dar parcă până la Cluj n-ar strica. Că în rest, Budapesta e la 3 ore jumătate, autostrada maghiară fiind la 60 kilometri.

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!5 Comments on Drumurile din țară în mare parte sunt bune

 1. Daca un zbor cu Tarom e “7o EUR pe segment”, cat costa benzina? Dar oboseala :)? Riscul de accidente? Timpul, cati bani valoreaza timpul ?!

  • Prefer oricând avionul dar concediul ăsta am avut nevoie și de mașină, traseul folosind incluzând și opriri. Altfel, dacă TAROM ar avea prețuri ceva mai OK pe București – Satu Mare (având în vedere că găsești la 70 LEI din OTP spre Cluj, cu Blue Air, dar nici TAROM nu are prețuri mult mai mari pe ruta asta) și un orar mai bun de zbor, aș ajunge acasă cel puțin o dată pe lună. Sigur, nu visez la aceleași prețuri pe o rută fără volume mari de pasageri cum e spre Satu Mare, dar DE LA 70 EUR e prea mult. Au avut o ofertă pe zborurile interne acum ceva vreme, n-ar strica să o repete. Însă când plimbi doar parlamentari, cu prețul transportului decontat, nu știu cât de mult te interesează că alți pasageri ar vrea să se folosească de rutele tale la prețuri ca pentru buzunarul lor.

   În rest, cu mașina, 4.5 litri la 100 de kilometri s-au tradus în max 80 EUR, strict calculând combustibilul folosit pentru 1600 kilometri. Sigur, revizii, alte cheltuieli cu mașina nu intră în calcul.

 2. Da, cunosc. Am facut SM-B si retur de 6-8 ori pe an.
  Cel mai enervant pentru mine era :
  *limita de 50 in localitati, mai ales pe timp de noapte cand soseau ii libera,
  *scurtatura (centura de ocolire a camioanelor) spre autostrada lui Boc care ii naspa rau,
  *limitele de 80 pe autostrada (decat sa repare podul mai bine iti pune limita),
  *aglomeratia mare dintre Turda si Sebes, … si cam atat.
  Acum o sa fie altfel, din Alba toate drumurile is mai scurte :).

  • Haha, undeva după Hațeg, spre Petroșani, e o localitate care nu se întinde pe mai mult de 400 metri și e o limită de 30 km/h, după ce vii cu 100 km/h.

   În rest, ar trebui ca limita să fie ridicată la 70 km/h pe timp de noapte pe drumuri naționale și europene. Mă disperă de altfel și când treci prin localități în care limita de viteză ba e la 50, 60 sau 70, nici nu mai știi cu ce viteză să mergi constant.

   Da, e mișto la Alba, ești imediat pe Autostradă, când vor termina A1 și A10 o să fie grozav 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*