Doi ani cu aparat dentar

La ultimul control am avut prima dată curajul să o întreb pe ortodontă când scap și eu de aparatul dentar. Luna viitoare se fac doi ani de când port aparatul.. iar estimările verbale inițiale erau de 1-2 ani.

Știam din start însă că toate estimările date de ortodonti sunt cumva exagerate în jos pentru a nu te descuraja în a face acest pas. Aveam totuși o umbră de speranță că vor fi până în 2 ani pentru că până la urmă aparatul dentar vine să corecteze doar niște chestiuni și nu aveam un tratament complex. Probabil însă faptul că port aparatul dentar de la 32 la 34 ani și probabil chiar până la 35.. nu ajută foarte mult.

Ei bine, nu am primit un răspuns complet vis-a-vis de cât ar mai trebui să port aparatul dentar. Am plusat însă – poate de Crăciun reușesc să scap de el – după aproape doi ani jumătate – răspunsul a fost însă doar moderat – e posibil.

Ce știu este că sunt cumva la ultima sârmă și aștept o deplasare lentă a unui molar pentru a face spațiu pentru un implant. Iar de la implant discuțiile sunt de încă vreo 4 luni de purtat aparatul dentar.

Și e relativ frustrant pentru că în prima parte a tratamentului progresul era super vizibil pe toată dantura și aveai și o motivație. Acum se mai fac mici progrese doar în zonele în care încă mai sunt cu probleme.

Iar partea cu aparatul dentar amână tot felul de alte lucrări. Tot aș vrea să fac un detartraj, dar e cu risc să îmi sară și brackeții, ori operațiunea asta trebuie sincronizată cu vizita atât la igienist cât și la ortodont.

Cel mai complicat în această fază cu aparatul dentar nu este partea de mâncat, ci cea de vorbit. Cu atâtea sârme, sârmulițe, butoane și brackeți pe față și pe spate, provoacă un disconfort teribil să ți se tot agațe limbe sau obrajii de tot felul de fiare.

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*