Deplasări ale galeriilor de fotbal în anii 90: Sătmărenii la Bistrița în 1996

Fotbalul din ultimii 5-10 ani, deși avem parte de stadioane tot mai bune, meciuri jucate în nocturnă și condiții de transport mai bune nu se bucură de spectatori. Nici de susținerea galeriilor de fotbal, nici de spectatori, de nimic – totul pare dictat de bani și televizări. La începutul anilor 2000 am făcut ceva deplasări alături de sătmăreni, prin liga a II-a, deși eram tânăr, mă bucur că am prins acele deplasări. Distracție cât cuprinde și mai ales pasiune.

Am dat întâmplător de videoclipul de mai jos. Cu un comentariu potrivit, cred că multe dintre secvențele de aici pot face parte dintr-un documentar BBC despre suporterii români la mijlocul anilor ’90.

În imagini, deplasarea suporterilor sătmăreni la Bistrița, pentru meciul de promovare în Divizia B împotriva celor de la CFR Cluj.  Un meci la care cred că jumătate din populația tânără bărbătească din Sătmar a răspuns prezent, estimez undeva la 6-7000 sătmăreni prezenți.

Cei mai în vârstă spun că pentru deplasarea aceasta a fost nevoie să se aducă autocare din alte județe, pentru a face față cererii suporterilor de a face deplasarea la Bistrița. Asta pe lângă sutele de mașini cu care alții au făcut participarea. Mă amuză, era vremea în care apăreau tot mai multe mașini străine, vedem în videoclip și Fiat Ritmo, și BMW-uri, și câteva Volkswagen Golf.

Din păcate, fotbalul de astăzi nu se mai joacă pentru suporteri. Cred că dacă adunăm *toți suporterii care au făcut deplasări în campionatul curent*, la toate echipele de Liga I, exceptând meciurile din București, numărul acestora este tot mai mic decât la un meci banal de promovare din Divizia C în Divizia B.
Și, dacă ne chinuim, s-ar putea să găsim suficiente etape în care numărul total de spectatori din Liga I de astăzi nu îl întrec pe cel al suporterilor sătmăreni prezenți în 1996, în Bistrița.

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*