De unde mitul că RO-ALERT ar trebui să trimită alerte înainte de un cutremur?

Am citit varii articole că oamenii ar fi nemulțumiți că RO-ALERT nu ar fi trimis alerte înainte de cutremurul din dimineața zilei de 28.10.2018. Iar această nemulțumire mai este amplificată oarecum și de mesaje difuze pe subiect de către persoane din USR, persoane care credeam că au o vagă înțelegere despre scopul și cum funcționează alertele (sau cum se propagă cutremurele). Am rămas ușor dezamăgit de direcția aceea de comunicare.

RO-ALERT, așa cum l-am înțeles eu, este mai degrabă un sistem de organizare și de apărare după dezastru. De instrucțiuni imediate de supraviețuire (gen nu vă apropiați de cartierul X, incendiu în zona Y) sau de chemare la adăposturi.

Nu există nicăieri în lumea asta o alertă trimisă către populație. Am avea ceva sistem și noi care închide centrala de la Cernavodă și oprește metrourile, dar nu este destinat populației pentru că este imposibil tehnic să propagi informația în câteva secunde.

O alertă ar fi inutilă cu cinci secunde înainte de un cutremur (se presupune că și trimiterea alertei durează, citirea la fel) de 7 grade, iar înainte de un cutremur de 5.8 grade și mai inutil, pentru că este în mod normal un eveniment fără pagube. Este discutabil dacă cumva alerta nu ar produce panică.

Am mai citit undeva și că propagarea undei de șoc durează câteva minute, deci dacă se trimite alerta este timp suficient să te adăpostești. Fals, din Vrancea până în București unda de șoc vine în vreo 25-30 secunde, găsiți toate detaliile aici. Acum dacă mesajul ar ajunge la voi cu 15-20 secunde înainte cam ce ați putea face? Ați fugi pe scări?

În altă ordine de idei, scenariul unui cutremur major:

sursa

Serios, este o așteptare nerealistă să primim alerte înainte de cutremur. Încă nu înțelegem din punct de vedere științific prea bine de ce și când se vor produce cutremure (nici măcar aproximativ la nivel de ani), dar să trimitem alerte înainte de producerea cutremurului (da, știu povestea că durează 15 secunde până vine unda P în București).

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!2 Comments on De unde mitul că RO-ALERT ar trebui să trimită alerte înainte de un cutremur?

  1. Telegram cred a trimis alerta cam odata cu cutremurul. Fiind noapte, bestiile astea de smartphone intra in mod sleep si inchid accesul la net, din pacate. Asa ca noaptea, alerta de la Telegram e inutila. Vedem cand s-o intampla ziua ce face.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*