De la moda xenon la LED de pe Aliexpress

Zapada Sofia

De fiecare dată când fac câte un drum București – Târgu Jiu, este aproape imposibil ca prin Vâlcea sau Gorj să nu mă întâlnesc seara cu câte un participant în trafic pe sens opus fără niște lumini la care mă întreb de fiecare dată dacă sunt legale.

O dată, pentru că nu mai vedeam nimic, am zis să îi semnalizez asta prin faza lungă. Recunosc, credeam că omul circula cu faza lungă. Moment în care mi-a băgat și mie el o fază lungă de am numărat secundele…cât timp îmi spuneam că nu mai fac prostia asta niciodată.

Am mai urmărit pe grupuri tot felul de discuții, dacă până acum ceva ani erau la modă becurile xenon, acum văd că au venit în modă becurile LED cumpărate pe Aliexpress.

Am montat și eu pe poziții niște becuri LED, dar ceva de la un brand de doamne ajută, se văd mult mai bine și nu luminează. Mai mult nu am avut curaj, că nu aș vrea să încurc și nu sunt omologate pentru forduleț.

Pe faza scurtă am niște Osram-uri pe care am dat vreo 100 lei, ca să fie bine.

Când văd prețurile obscen de mici pe Aliexpress mi se pare că sunt ultimul fraier care cumpără becuri marketate ca fiind de calitate.

Spun că fiind marketate ca fiind de calitate, pentru că chiar cu Osramurile acestea (sunt la al doilea set, m-a ținut cam doi ani, dar un an nu prea am mers cu mașina) mi s-a întâmplat faza de mai sus. Le luasem prin toamna lui 2016 inițial, când am schimbat toate becurile de pe mașină – mai ales că voiam să înlocuiesc și becul de semnalizare cu un portocaliu mai puternic. Când am demontat stopurile am văzut că acele lumini aveau galbenul deja cojit și de aceea erau mai albe.

Oricum, pe mașinile noi cum e o mega bătaie de cap să înlocuiești becurile (pe Fiesta trebuie să demontez tot farul) – mai bine le schimbi pe toate odată.

Și, sincer, pe Loganul de serviciu cred că am cele mai ieftine becuri posibile. În oraș sunt arhisuficiente.

Eu sunt curios dacă vreodată a oprit poliția pe cineva pentru becuri neconforme.

În altă ordine de idei, sunt fericit pentru că la mașinile noi luminile pornesc singure, iar LED-urile se văd mult mai bine în oglinzi sau de la distanță. Atâta tot că am văzut suficienți oameni care circulau prin oraș doar cu acele lumini. Mi s-a întâmplat și mie o dată :-O

În altă ordine de idei, asta e țara în care trăim când vine vorba de lumini care nu sunt legale:

Normal că ai nevoie de becuri mai puternice când ai folii pe față și mergi mai tare, iar halogenele ți se par pistol cu apă.

Și când te gândești ce e pe străzi: mașini fără anvelope de iarnă, oameni care merg cu proiectoarele de ceață pe post de lumini de zi, lipsă de asigurare și în general lasă bă că nu are nimic și combini asta și cu pasivitatea poliției.. cum să te aștepți să fie mai bine? Zic unii că amenzile ar trebui să fie sincronizate cu salariile, păi majoritatea acestor oameni au în general venituri din alte surse decât permanente sau salariale..

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

1 comentariu

  1. Strict referitor la folia de protectie de pe faruri aplicata dupa operatiunea de polish este transparenta, nu obtureaza lumina sau foarte putin.

    Poate din viteza ai inteles ca avea folie mai neagra cum mai pun unii nu prea inteligenti pe stopuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*