Cum am simtit cutremurul din 24 septembrie

Am amânat ani de zile mutarea la București pentru că nu prea îmi place ideea de a locui într-o zonă activă din punct de vedere seismic. Și cu atâtea probleme care pot apărea după un cutremur mare. Să nu uităm că prin presă toată lumea își dă cu părerea asupra pagubelor care vor fi produse de următorul cutremur mare, ca cel din 1977.

Azi noapte am fost trezit pentru a doua oară din somn de un cutremur. Să zicem că am simțit vreo 3 cutremure până acum în București. Primul, tot noaptea, papagalul a căzut în volieră și a început să țipe. Nu prea mi-am dat seama că a fost cutremur, deși parcă am auzit și altceva decât strigătul papagalilor.
Celălalt, a fost anul trecut, sau acum doi ani, nu mai știu exact când. Știu doar că într-o seară de vineri, după Black Friday, când mă conversam pe Facebook și îmi spune cineva că e cutremur. Mă uit în stânga, văd că uscătorul de rufe și draperiile se mișcă. Nașpa.

Am mai prins un cutremur în timp ce mă mai uitam la un meci de fotbal, dar nu mi-am dat seama că e cutremur. M-am prins pe urmă că de fapt nu alerga cineva pe casa scării ci se mișcau balustradele și făceau gălăgie.

Aseară, nu îmi era clar dacă visez că mă balansez sau nu. Papagalii cad iarăși în volieră, țipă, eu simt balansul foarte sănătos. Sesizez că nu ar trebui să fie unul foarte mare, deși dacă m-a trezit din somn înainte de a da alarma papagalii e unul zdravăn, mă ridic din pat și mă sprijin de tocul ușii până se liniștește. Probabil cutremurul deja trecuse dar blocul își continua mișcarea. La etajul 9 cred că se și amplifică aceste mișcări.

Iată și un videoclip cu cutremurul din noaptea de 24 septembrie 2016:

Ce nu înțeleg eu, prima dată USGS sau centrul european pentru cutremure l-au dat cu o magnitudine de 6.1 grade. Ulterior, cei de la INFP au revizuit valorile și cutremurul a fost doar de 5.3 grade, conform recalculării.
Scara de intensitate Richter a cutremurelor este una logaritmică. Adică, diferența dintre un cutremur de 4 și unul de 5 grade nu este aceeași ca diferența dintre un cutremur de 5.3 și unul de 6.1. Pur și simplu abaterea e foarte mare. Nu știu, dar comparând cu cutremurele anterioare, înclin să cred că a fost un cutremur mai mult spre 6 grade decât spre 5.

earthquake_richter_scale

Adică o abatare de vreo 10 ori de la valoarea reală? Serios? 🙂

În rest, dacă INFP dă o valoare de 5.3 la cutremur(raport PDF), pe USGS Eartquake și pe site-ul Centrului European pentru Cutremure încă e la 5.6. Văd că oamenii nu vor să se înțeleagă.

În rest, nu doar în București am singurele cutremure simțite 🙂 În vacanța din Indonezia, în timp ce mă bălăceam în piscină, a fost un cutremur de vreo 6 grade. Alergau de nebuni pe acolo cei de la hotel, întrebând în stânga și în dreapta dacă am simțit – nu am simțit absolut nimic, fiind în apă. Ce însă a fost ciudat, atmosfera era foarte încărcată și era un fel de ceață/praf. Asta am văzut și după cutremurul din noiembrie în trecut.
După vreo săptămână-două de la cutremurul respectiv, un vulcan din apropiere a erupt.

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*