Cum mai fac bani companiile aeriene low-cost: Ryanair va taxa check-in-ul online cu mai mult de 4 zile înainte de zbor

poză din avion

Companiile aeriene low-cost inventează tot felul de lucruri pentru a putea să ia mai mulţi bani de la pasageri. Avem dimensiuni non-standard pentru bagajul de mână gratuit la Wizz Air, avem taxe de bagaj de cală pe nivele de greutate la Ryanair, taxe pentru un pahar cu apă la majoritatea companiilor low-cost şi bineînţeles taxe enorme la check-in-ul în aeroport.

Ultima găselniţă a celor de la Ryanair pentru a îşi rotunji veniturile este dată de introducerea de la 1 noiembrie 2016 a unei taxe pentru pasagerii care doresc să îşi facă check-in-ul cu mai mult de patru zile înainte de zbor. Presa britanică relatează că check-in-ul online devreme la Ryanair va fi taxat cu 6 lire de luna viitoare, nu îmi este însă încă clar dacă măsura aceasta va fi doar pentru zborurile cu pornire din Regatul Britanic sau va fi o taxă impusă pe toate segmentele de zbor operate de compania low-cost irlandeză.

Poate veţi spune că oricum vă faceţi check-in-ul cu doar câteva zile înainte de zbor, aşadar nu vă afectează. Ideea însă este dacă călătoriţi pentru mai mult de 3-4 zile, că nu vă puteţi face check-in-ul direct de acasă pentru zborul de întoarcere, şi o să pierdeţi astfel timp rugându-vă la hotel să vă listeze tichetele de îmbarcare.

În altă ordine de idei, îmi amintesc de practica celor de la KLM, prima dată au permis bagaj de cală gratuit pentru toată lumea pe zborurile din Europa, ulterior doar pentru cei înscrişi în programul de fidelitate Flying Blue, iar acum de ceva vreme doar pentru călătorii care zboară des cu ei şi au un anumit status în programul de fidelitate, restul pasagerilor trebuind să plătească extra pentru bagajul de cală.

Aş fi curios de o structură a componenţelor veniturilor pentru Ryanair. Se ştie că low-costurile îşi rotunjesc veniturile prin taxele adiţionale, dar la Ryanair cred că preţul biletului de avion are o pondere mai mică din venituri totale decât din serviciile extra (catering în zbor, bagaje, taxe check-in, alegerea locurilor în avion şamd).

În altă ordine de idei, aparent, Ryanair o duce foarte bine în Timişoara. Conform statisticilor publicate de utilizatorii de pe forumul fly-ra.ro sesizez un grad de ocupare al locurilor oferite de peste 97%, peste media generală Ryanair. Bineînţeles, este şi datorită preţurilor foarte mici pentru bilete, care probabil sunt susţinute din bugetul de marketing.

De exemplu:

Rezervări, 21.10:
Timişoara – Otopeni: sold out
Otopeni – Timişoara: sold out
Timişoara – Frankfurt Hahn: sold out
Frankfurt Hahn – Timişoara: 188 pax.
Timişoara – Timişoara : sold out
Londra Stansted – Timişoara : sold out
Intrări: 567 / 567 pax. (100%)
Ieșiri: 566 / 567 pax. (99,8%)

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*