Cum e drumul din România până în Thassos, Grecia

Din capul locului vreau să spun că Thassos nu m-a impresionat foarte tare, să conduci 10-12 ore (cu pauză mică), să stai la coadă la podul peste Dunăre sau la coadă la Makaza mi se pare prea mult. Oricând aș alege avionul pentru astfel de drumuri.

Cât despre drum – este lung. Chiar dacă Waze dă un estimat de aproximativ 8 ore, lucrurile se aglomerează pe la vămi/trecere Dunăre sau la vama Makaza, unde și la plecare și la întoarcere am stat în medie o oră.

Așa ajungi să faci vreo 12 ore, depinde și cât stai la feribot (varianta cu trecere la Keramoti este cea mai rapidă)- sigur că nu vei conduce continuu.

Mă rog, nu sunt nici vreun vitezist, dar nici nu merg neapărat lent. Însă am vrut să mă feresc de eventualele situații cu polițiștii bulgari și am vrut să țin sub control partea cu oboseala.

Acum dacă sunt doi șoferi lucrurile se pot schimba și se mai poate alterna responsabilitatea șofatului.

Recomandarea mea este să încercați să nu vă enervați la coada pentru plata trecerii podului Giurgiu – Ruse. Este la fel și la bulgari, și la români – aglomerat – haos, nu prea există nicio ordine.

Partea de drum de Bulgaria mi s-a părut periculoasă. Una pentru că bulgarii fac tot felul de manevre de intrare pe șosea, a doua pentru că în zona Haskovo (și nu numai) drumul este foarte prost iar a treia că se mai întâmplă chestii ciudate – cum e aici. Traversând Bulgaria vei vedea sute de anvelope pe marginea drumului, mi s-a părut chiar că am văzut de vreo două ori niște bucăți de lemne cu cuie, dar nu mi-a fost foarte clar. Oricum, pene poți face și de la piatra mică care mai cade pe șosea de pe versanți.

Partea de drum spre Makaza este foarte bună, iar partea spre Grecia absolut spectaculoasă, sunt și vreo 4-5 tuneluri destul de lungi. E incredibil ce drum au făcut pe acolo grecii.

La întoarcere am luat feribotul spre Kavala, un oraș foarte frumos, prea puțin menționat în călătoriile românilor spre Grecia. Merită o zi de stat pe acolo.

Cumpără vigneta de Bulgaria la vamă

O altă recomandare ar fi ca vigneta în Bulgaria să o cumperi chiar de la intrarea în țară. E adevărat că în Ruse nu ai nevoie de vignetă, dar nu se găsește la toate benzinăriile (sau cel puțin nu cele de 1/2/4 săptămâni!). Eu nu am cumpărat-o la intrarea în țară și m-am învârtit un pic prin Ruse să găsesc (am găsit la Lukoil-ul de la ieșire din oraș).
Taxa de autostradă în Grecia e de aproximativ 2 euro și se plătește cash la trecere.

Diferența de preț la combustibil a fost nesemnificativă

Cât despre motorină, diferența de preț este mică între România și Grecia (cam 5.5 la bulgari în lei, am văzut astăzi la Petrom că la noi acum e 5.65). Totuși, înainte de intrarea în Grecia merită să alimentați la bulgari. Eu am alimentat la Lukoil, dar dacă sunteți patrioți, am văzut câteva Rompetrol și pe drumul spre Makaza.
Acum sigur, la noi în ultima perioadă a fluctuat foarte mult prețul combustibilului având în vedere cursul haotic și dudele date de guvernanți.

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

1 comentariu

  1. Haide domne’ păi tu ești om serios? Unii dintre noi au traversat de cateva ori Europa de la est la vest și invers și tu te plângi de 8 ore cand de multe ori faci 6 doar ca să ieși din țară?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*