
Când eram prin adolescență, așteptam mereu etapele din Cupa României pentru că în momentele acelea era ocazia ca în Satu Mare să vină câte o echipă ceva mai bună, un Steaua, Dinamo, Craiova sau alt club cu tradiție în fotbal și cu fotbaliști care mai știau cu mingea. Uneori, ieșea pentru Olimpia să ajungă în șaisprezecimi, de multe ori însă nu. Ultima dată, dacă nu mă înșel, când s-a întamplat, a fost să pice cu Rapid București. Nu știu prin ce minune sau cum, s-a ajuns să se joace meciul în Giulești. Nu am înțeles exact de ce, păcat că nu s-a jucat la Satu Mare, deși parcă în acel moment Olimpia era în Liga a III-a.
Anul acesta, Olimpia ajunge din nou în șaisprezecimi, a picat cu CS Mioveni, tot o echipă de liga a doua. Conform regulamentului Cupei României, se joacă pe arena echipei mai slab cotate, după clasamentul de anul trecut. Dar asta doar teoretic, pentru că în situația de a nu putea juca acasă este echipa din Sfântu Gheorghe, dar și cea din Suceava, care au meciuri programate să se dispute începând cu o oră nocturnă, având în vedere și că vor fi televizate.
Ei bine, nici la Sfântu Gheorghe și nici la Suceava nu există instalații de nocturnă, așadar opțiunile celor două cluburi, pentru a-și putea exercita dreptul de a juca acasă este să închirieze o instalație de nocturnă. Instalație, zic cei din Sfântu Gheorghe, care costă 32.000 EUR și prin urmare au pornit o chetă prin oraș.
Fără instalația de nocturnă, meciul ar trebui jucat pe un alt stadion.
Avem un campionat de fotbal cu o medie de spectatori dintre cele mai mici din Europa, însă toate acțiunile făcute sunt doar spre a muta meciurile la ore la care se poate televiza. Ori, cu aceste televizări și neacordarea unei șanse echipelor mai mici, tot ce facem este ca fotbalul să devină o afacere între puțini. Dacă meciurile nu se pot juca pe arenele echipelor mai mici, echipe care se chinuie să supraviețuiească financiar și/sau să atragă spectatori, cât va mai continua tradiția fotbalului jucat în toate orașele României?
Nu de alta, dar și în Liga 1, anul acesta, prima etapă a adunat doar puțin peste 14.000 spectatori. Vedeți în clipul de mai jos, câți spectatori au fost la ultimul meci din Satu Mare jucat cu o echipă de Liga 1. Un Steaua sau Dinamo la Satu Mare poate atrage spectatori cât într-o întreagă etapă de Liga 1. Și atunci, de ce să nu aducem spectatorii pe stadioane?
Și, uite câți spectatori ajung la un meci al unei echipa de Liga 1 cu o echipă mai slab cotată în București:
Foto cover: dbart.ro / satmareanul.net
Lasă un răspuns