Mă uitam zilele trecute că au apărut credite și pentru investiții dedicate panourilor solare și sistemelor fotovoltaice.
Mă șocam că oferta respectivei bănci menționa că dobânda este variabilă și reprezentată de IRCC + 6.5%.
În momentul de față, IRCC-ul pentru 2022T4 este dat undeva la 6%. Asta înseamnă că creditul depășește practic o dobândă de 12.5% și are inclusiv potențialul de a crește, funcție de încotro o ia IRCC-ul (de câteva luni este stabil în cotații zilnice în valori pe 6%).
Mă gândeam că este foarte mult și credeam că e mai bine să iei un credit de nevoi personale pentru această investiție.
Ei bine, am aruncat o privire peste ofertele altor bănci pentru creditele de nevoi personale și am constatat că în cazul unor credite fără virare de salariu în banca respectivă și fără încheierea unei asigurări, dobânda se apropie de 15%. Ceea ce mi se pare absolut imens. Asta în cazul creditelor cu dobândă fixă.
Acum un an jumătate, piața creditelor de nevoi personale nu prea avea componentă variabilă, se oferea o dobândă de la 7 la 10%, dobândă fixă, și cam aia era.
Astăzi vorbim de oferte care în unele cazuri vin cu DAE care depășește 15%:
Am mai văzut bănci, precum Raiffeisen, care au oferte dedicate online.
În orice caz, din cele câteva oferte pe care le-am consultat, cele de la CEC Bank și Raiffeisen mi s-au părut cele mai competitive.
Pentru mine însă ING este top of mind datorită colaborării lungi pe care am avut-o și a ușurinței de a rambursa de exemplu anticipat direct din aplicație. Ah, și chestia aia cu credit 100% online it’s a thing, se ia fără niciun telefon sau mers la bancă.
În orice caz, a devenit foarte scump perioada asta să îți faci un credit.
Să nu mai zic de impactul creșterii IRCC de la 1.07% la ~6% pentru un credit ipotecar aflat la început.
Practic, băncile s-au transformat în IFN-uri.