Coronavirus – Paralela Asia-Romania

Doar ce m-am întors zilele trecute dintr-o vacanță mai lungă în Sud Estul Asiei.

La plecarea din România, pe aeroportul Otopeni, spre finalul lui ianuarie, aproape toată lumea era cu măști. Era destul de apăsătoare atmosfera în care toată lumea se ferea vizibil de toată lumea. Ajunși însă în Doha, locul escalei, mai erau câțiva oameni cu măști, iar cei mai echipați cu tot felul de măști păreau să fie cei din Europa de Est și din Rusia.

Pe zborul spre Thailanda eram printre puținii care purtam masca. În principiu și aici erau puțini oameni cu măști, dar în general mi s-au părut că cei din Europa nu purtau măști.

Pe zborurile pe care le-am avut în Thailanda cu toate acestea ne-am pus pe 3 din cele 4 zboruri masca. La ultimul zbor intern nu ne-am mai pus masca, iar la unul dintre zboruri cred că atunci când am fost duși cu autobuzul nu te proteja nicio mască (pentru că oricum trebuie să te ții de bare). Cred că asta e pericolul cu virusul, că nu se ia doar prin respirație, ci și prin atingere.

Acum, am citit în multe locuri că masca nu te protejează de coronavirus, dar cu toate acestea pentru confortul nostru psihic am ales să o purtăm.

La întoarcerea spre România, deși mulți din avionul spre București purtau măști, nici vorbă să se compare cu numărul de persoane care purtau mască ca la plecarea de pe Otopeni. Tot în zona escalei, în Doha, pe aeroport era efectiv pustiu. Acum nu am mai fost pe noul lor aeroport, dar mi s-a părut efectiv pustiu. Colaborat și cu faptul că nu se mai zbura spre China, mi se părea interesant.

Acum concluzia mea este că deși este cu adevărat o problemă epidemia aceasta cu virusul chinezesc, mi se pare și o psihoză media în țările est-europene cu această boală. Ieri trecusem prin supermarketul de cartier iar peste raionul de conserve se vedea că s-a dat năvală.

La fel și cu măștile. La noi brusc le-a crescut prețul. În alte părți problema lor era mai degrabă de disponibilitate decât de preț. Mi se pare absolut grotesc să crească prețul de la 30-40 lei pentru un set de măști la spre 500 lei. Acum sunt măști, mâine se vor scumpi conservele? Ar trebui totuși să ne impunem o limită, singuri.

În altă ordine de idei, în serviciile publice din Thailanda (autorități, mall-uri, hoteluri) peste tot aveai gel definfectant de mâini la discreție. Ceea ce nu prea vezi în România.

 

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*