Chiar dacă pot să călătoresc cu buletinul, prefer să folosesc pașaportul

Ca români ne bucurăm că putem călători în interiorul UE și în alte câteva țări doar cu buletinul și nu neapărat cu pașaportul. Este excelent atunci când nu ai pașaport, mai cu seamă că dacă nu prea ieși din afara UE, investiția într-un pașaport este destul de semnificativă, raportat la nivelul nostru de venituri.

Totuși, dacă ai pașaport, am câteva motive pentru care cred eu că este mai bine de folosit.

Poți trece la porți automate cu pașaportul electronic

Dacă ai pașaport electronic, poți să treci la porțile electronice. Este mult mai rapid și practic nu ai parte de privirile agentului de la frontieră. Sigur, îți scanezi singur pașaportul și apoi stai la identificarea facială, dar o dată ce prinzi șmecheria vei prefera întotdeauna această trecere a frontierei. Este mai rapid.

Am folosit acest sistem în Sofia, Copenhaga și Londra. Abia aștept să îl introducă și la București.

Cărțile românești de identitate sunt de dimensiuni ciudate și non-standard

Fiecare țară are propriile sale cărți de identitate – sau chiar nu are. Este folosit poate permisul de conducere sau pașaportul.

Cărțile românești de identitate sunt foarte ciudate – au dimensiuni uriașe și niște date elementare lipsesc – ca de exemplu un străin greu poate să își dea seama că data de naștere este curprins în CNP.

După Revelion, porțile automate cu scanare a pașaportului în Copenhaga nu au funcționat, așadar a trebuit să stau la cozile clasice pentru pașapoarte.

Nu exagerez când spun că cei care aveau carte de identitate stăteau cam 2-3 minute la control – când cartea de identitate era verificată inclusiv cu lupa.

Eu cu pașaportul, când am trecut, am trecut repede.

Așadar, oricând, pentru rapiditate, este de preferat un document standard internațional față de un document care întâi trebuie înțeles și abia apoi examinat.

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

2 Comments on Chiar dacă pot să călătoresc cu buletinul, prefer să folosesc pașaportul

  1. Mie mi se pare greoi să îl car după mine mereu. E acolo în sertar… pe când buletinul stă mereu în portofel. E mai rapid, dar ar fi încă un lucru de care să țin minte să-l iau când plec. 😀

    • Da, așa e, e un disconfort, dar pe de altă parte când călătorești mereu e indicat să îl ai la tine, nu?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*