Ce se va întâmpla cu ratele în 2023?

Bancnote România - Lei
Bancnote România - Lei

Mă uitam după o nuanță dintr-un articol care spunea că BNR a decis că menține dobânda de referință la 7% și cum declara BCR că se așteaptă ca această valoare să se mențină constantă pe parcursul anului. La cât e inflația – aia reală – doamne ajută să rămână așa!

Ratele nu vor crește dar nici nu vor scădea

Ce înseamnă asta pentru ratele noastră? Că nu vom vedea variații semnificative.

Bine, singura variație la care m-aș aștepta acum ar fi să scadă dobânda.

Mă uit pe desfășurătorul actualizat și mă îngrozesc cât de mic e principalul și cât de mare e dobânda.

Din acest motiv încerc să fac plăți anticipate, indiferent cât de mici (chiar și câteva sute de lei au impact). Singura parte nașpa e că trebuie să îmi iau câte o oră-oră jumătate în fiecare zi a scadenței în lună, să merg și să aștept la bancă, că nu pot să fac rambursarea frumos și elegant, online..

ROBOR vs IRCC?

Pe de altă parte, interesant cum ROBOR-ul a început să scadă constant din noiembrie 2022, când a început BNR să urecheze băncile și a intrat Consiliul Concurenței pe fir.

Mai țineți minte indicațiile la precauție privind trecerea de la ROBOR la IRCC? După aproape un an de zile de la primele subiecte pe zile, IRCC este în continuare semnificativ mai mic în cotații zilnice decât ROBOR-ul. Nu sunt consultant financiar, dar momentan IRCC-ul pare că iese în avantaj, să vedem ce va fi pe mai încolo..

Acum cumva diferența s-a mai egalizat (IRCC e cam 6%, ROBOR 6.8%), dar tot e în favoarea IRCC-ului.

Creditele ipotecare cu dobândă fixă luate până în 2021 ar fi fost cele mai bune decizii…

Pe de altă parte, mare noroc de cei care au luat credite cu dobândă fixă înainte sau în 2021. Părea dobânda mult mai mare decât la variabil, dar uite că se dovedește că ar fi fost cea mai bună chestie pe care o puteau face.

În altă ordine de idei, nu mai pot cu inflația asta. Efectiv merg la magazin și nu există să nu găsesc ceva scumpit. Dar nu scumpit ușor – scumpit semnificativ.
Detergentul 10 kg a ajuns într-un an și un pic de la 70 la 130 lei..

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

1 comentariu

  1. De rate nu mai zic nimic… dar m-am îngrozit și eu de prețul detergentului. Tot așteptam vreo extra reducere pe emag, când ma trezesc ca am haine de spălat de vreo 3 mașini intr-o sâmbăta și nu mai am detergent. L-am pus în cos dimi și la ora 15 bagam a doua masina. Când nu mai ai, tot trebuie sa dai banii sa iei. Dar nu ma mira asta. La munca stau lângă PM-ul la detergenți. Și mereu îl aud ca iar se scumpește detergentul. Ultima data am auzit de lenor: sticla mai mica de Lenor dar pret de sticla mare. Ce sa-i faci! Inventivi și producătorii ăștia ca să mai ciupească câte ceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*