Ce se întâmplă în Statele Unite cu coronavirusul depășește orice imaginație

Dacă ar fi să o spunem pe aia dreaptă, în afară de întâmplarea nefericită de la Suceava, autoritățile române în limbajul de lemn cu care comunică, măcar și-au făcut treaba și au limitat cât de cât răspândirea acestui virus chinezesc. OK, avem cazurile cu primii inconștienți care împrăștiau virusul (cazul Gerota – polițstul pacient 16 și inconștienta din Hunedoara) – dar în mare parte numărul de cazuri este în control.

Probabil numărul de teste pe care le facem ar trebui să crească exponențial, dar nu te numești Germania să ai un sac nelimitat de bani și influență pentru a achiziționa testele. Până una alta, nu avem un avion cargo în țară capabil să zboare, au trebuit să demonteze scaunele unui avion TAROM pentru a zbura până în China și a aduce niște măști cu un standard de protecție mai ridicat.

Totuși, mă uit la ce se întâmplă în Statele Unite. Acum o lună, erau câteva zeci de cazuri depistate, probabil până în câteva sute. Fast forward câteva săptămâni și deja au 327.000 oameni infectați, din care peste 120.000 în statul New York. Putem să îi adunăm și pe cei aproape 40.000 infectați din New Jersey. Practic, putem compara regiunea metropolei New York ca populație cu România. E ireal cât de repede s-a răspândit virusul.

Aici avem două realități probabil. Nenorocirea aceasta de virus e mai contagioasă decât pare și se spune. Și îi place a naibii de tare să stea prin aglomerație.
Și probabil numărul real de oameni infectați este mult mai mare peste tot decât se specifică.

Horror.

Totuși, pe cât de contagios pare acest virus, mă miră cât de mult pot să țină sub control răspândirea virusului țările din Asia și mai ales Asia de Sud Est. V-am spus, ceea ce fac ei este purtarea la scară largă a măștilor chiar și în afara pandemiei, iar de când cu coronavirusul absolut peste tot au apărut dezinfectante de mâini.

În altă ordine de idei, presupun că nu crede nimeni evoluția din China.

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

1 comentariu

  1. NY e o metropolă, iar volumul de circulație acolo e imens. Cu cât densitatea și deplasarea virusului sunt mai mari cu atât e mai nasol. Apoi, sunt foarte mulți afectați sau chiar imuni și netestați în Europa, iar în SUA probabil că se testează mai bine, de aici și raporturile diferite între SUA și Europa.
    Virusul nu e de ieri sau de azi ci se propagă de luni întregi, dar cam 75% din populație fie a devenit imună, fie e asimptomatică fie a făcut simptome ușoare.
    Toată panica asta e cauzată de faptul că nu se știe cine sunt cei 25% rămași, nu se știe cum ar putea să fie ei protejați, altfel decât izolarea asta și nu se știe nici câți dintre ei pot ajunge în stare critică fără măsurile astea. Probabil că 5%, dar dacă ținem cont de faptu că sistemele de sănătate nu pot să facă față ca să trateze nici măcar 1% din populație simultan atunci treaba e cam maro mai ales pentru că de cele mai multe ori nu infrastructura lipsește ci lipsesc oamenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*