
Un lucru interesant cu badge-urile de „Verified” (Blue) de la Twitter și anunțatul „Meta Verified” este că practic se începe oficializarea plății unui anume abonament pentru folosirea rețelelor sociale. Cel puțin de la un anumit nivel încolo.
Postările „sponsorizate” nu mai sunt de ajuns, pentru că atât Facebook cât și Twitter și-au dat seama că pot monetiza o etichetă cvasi-inutilă.
Știrea de ieri a fost că s-au anunțat prețurile pentru Twitter Blue și devine disponibil și în România.

Twitter Blue este disponibil de la 37 lei/lună sau de la 390 lei/an. Aici prețurile. Nu mi se pare deloc puțin.
Acum 10 ani, când încă se discuta despre modul în care Facebook va monetiza mai bine platforma, una dintre scenariile pe buzele specialiștilor era un abonament pentru a putea accesa rețeaua socială.
Evident, varianta aceea nu era una probabilă din simplul motiv că încă Facebook era într-o etapă de creștere a numărului de utilizatori.
Ei bine, iată că acum după ce Twitter a introdus „badge-ul albastru”, altă dată rezervat doar unor instituții sau unor persoane publice, pentru a le confirma identitatea, acum ne pregătim de acest badge ca formă de plată pentru a avea conținutul prioritizat (Twitter), a avea acces la mai multe tool-uri sau a avea acces prioritar pentru echipa de (sîc!) suport (Meta).

Spre deosebire de Twitter, Facebook (Meta) nu spune că va fi prioritizat conținutul generat de către cei cu „Meta Verified”.
Conceptul nu e deloc nou, îmi aduc aminte încă din anii 2000 când simulatorul online Hattrick a introdus pachetul „Supporter”. Ai steluță lângă nume și niște opțiuni suplimentare care nu îți dau însă un avantaj semnificativ.
În orice caz, mă aștept ca majoritatea brandurilor să își dorească aceste badge-uri, indiferent de platforma pe care sunt.
La fel și creatorii de conținut, influencerii care practic au crescut pe seama acestor rețele, nu vor avea o problemă în a plăti un abonament. Singura chestiune apare la momentul în care te decizi să iei badge-ul.
Apoi, cât de corect este să prioritizezi conținutul unor conturi care plătesc pentru a avea aceste badge-uri, când ai și un sistem de advertising pentru promovarea unor postări este o altă discuție, asta în cazul în care Facebook va spune că va prioritiza conținutul acestor conturi pentru că „sunt verificate”.
Pentru mine, ca individ, nu mi se pare că ar produce valoare suplimentară să achiziționez aceste badge-uri. Mai ales că în ultimii ani consum mai mult social media, decât produc. Prefer să scriu aici decât pe rețele și mă folosesc de rețelele sociale mai nou doar pentru a mă informa.
Toate situațiile alea în care nu îmi apar în feed postări ale unor prieteni foarte apropiați și îmi apar toate porcăriile nu se mai numește rețea „socială”.
Lasă un răspuns