Câteva idei practice despre nunți

Nu știu cum sunt alții, dar cel puțin eu m-am distrat la nunta mea.

A fost o experiență mai ușoară decât mi-a părut la început, dar asta doar după ce ne-am setat așteptările: am văzut unde stăm, pe cine contăm, bugetul disponibil și eventualele compromisuri pe care le putem face.

Și în contextul acesta cred că nu au plecat prea mulți oameni dezamăgiți de la nunta noastră, dar asta nu că ar fi contact prea mult. Ideea e că nu am vrut să facem o nuntă nici peste posibilitățile noastre, nici peste valorile care ne reprezintă.

Nu vreau să intru prea pe larg în detalii, a intrat doamna în toate detaliile, dar în contextul acestui articol sunt relevante doar câteva lucruri.

O nuntă în București e complicată financiar

Una dintre lucrurile adevărate este că o nuntă în București complică foarte mult lucrurile. Sunt prețurile ireale, disponibilitățile reduse și singurul care câștigă ceva este cel cu sala de nunți/restaurantul. E o afacere extrem de profitabilă.

Sunt și niște povești horror legat de cum abordează problema saloanele și upsell-ul pe care îl fac cu câteva zile înainte de nuntă.

Dacă nu ești rudă cu Ion Țiriac, greu să faci ceva pe cont propriu și ai nevoie de aportul total al părinților sau al rudelor. Aport financiar, să ne înțelegem. Noi nu am avut așa ceva și am realizat că oricum majoritatea invitaților ar fi din afara Bucureștiului. Așa că am decis să facem nunta în Târgu Jiu. Am vrut București, dar părea mai complicat. Și financiar și ca stres, probabil împingeam data și mai mult decât voiam.

Cum am făcut nunta în Târgu Jiu, a fost ceva mai complicat cu cazarea invitaților din afara orașului. Dar am rezervat un întreg motel și niște camere la alte trei hoteluri (1, 2, 3) din oraș și aia a fost. În rest totul se rezolva cu multă decență, că vorbeam de restaurant, de fotograf sau de altele.

Nunta în București implică fie multe compromisuri, fie intrarea într-o morișcă financiară care trebuie susținută. Și asta a fost o concluzie la care am ajuns prin 2016-2017, când ne uitam după o sală de nunți în București. Nu vreau să mă gândesc ce se întâmplă în 2023, după foamea saloanelor pe care au avut-o în 2020-2021, cu COVID-ul.

Una despre darul de nuntă

Sumele vehiculate pe site-urile de specialitate de multe ori sunt legende. În general darul de nuntă e mai mic decât te aștepți. Dacă lumea își plătește consumația și niște lucruri din organizare, consideră-te fericit.
În general rudele apropiate vor contribui poate mai mult, nașii și invitații cu ștaif.

Dar depinde și de cât de extinsă e familia, câte obligații se plătesc, șamd.

După toate cheltuielile, eu pot să zic că am ieșit cumva pe zero, poate cu un ușor plus. Am stat însă fără stres pentru că oricum multe dintre cheltuieli le plătisem dinainte. Ce e drept, dacă mă întrebai acum 7-8 ani, mi-aș fi dorit o nuntă mică, fără dar de nuntă…eram cam naiv :))

Sigur, dacă vrei să faci afacere din nuntă, poți să o faci. Inviți sute de oameni, cauți un loc ieftin, băutură ieftină și cam aia e. Partea bună cu invitația de sute de oameni este că poți să ai o foarte bună afacere, mai ales dacă ai niște susținere externă, dar e o întreagă discuție și aici.
Eu de exemplu am evitat să invit prea multă lume să nu ne luăm nici obligații.

Și mai e o chestie pe lista de invitați. Am avut niște surprize foarte interesante atât la cine a venit și cine nu a venit, deși confirmaseră unii. Așa că mereu vor rămâne niște scaune goale unde nu te aștepți.

În loc de concluzie…

Părerea mea e că cel mai important după nuntă este ca mirii să fie fericiți. Fără obligații luate aiurea. Fără emoții cu banii. Fără făcut nuntă cu tradiții după părerile rudelor. Sigur, se schimbă niște lucruri dacă părinții plătesc totul, dar nu știu cum e asta.

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

3 comentarii

  1. La un moment dat faceam jurnal despre nunti, despre ce vad la organizare. Deh, noi daca mai facem activități pentru nunta stim si ce nebunie este din partea prestatorilor de servicii. 🙂

    Dar deh, niciodata nu e perfect in zona asta, mai ales ca oamenii, in principiu, sunt la prima „organizare de eveniment mare”.

  2. Ce făcuși Claudiule? Nu erai sigur până acum și-ai ținut articolul în draft? Glumesc evident…

    Legat de nunți bunica avea o explicație despre nunți, nunțile despre vremea ei… nunta nu se face pentru câștig ci pentru ca noua familie să pornească mai ușor în viață.

    Și dacă stau bine să mă gândesc avea un picuț dreptate, nunta era un împrumut făcut pe viață de către tânăra familie pentru că darul de nuntă primit merge mai departe la următoarele nunți la care mergi.

    Dar faptul că nu plecai în viață cu mâna goală era un lucru bun…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*