Cât de multe știe Apple, Google sau Facebook despre tine

Un coleg îmi trimite un screenshot din iPhone în care îmi spune că Apple îi transmite că a parcat mașina acum vreo 4 ore acasă. Și el e ceva mai departe. E șocat de faptul că Apple știe această informație, eu sunt șocat că Apple a hotărât că e momentul să distribuie această informație către utilizator. Câte ar mai putea îmbunătăți. Probabil e însă doar un plan de obișnuire al utilizatorilor cu nivelul de informație cunoscută de către platformă despre tine. Pentru că Apple, în viitor, nu va fi doar un producător/designer, va fi o platformă. De informații.

screen-shot-2016-09-22-at-11-17-53-pm

Îl surprinde că Apple știe că acolo e mașina lui și nu altceva. Îi spun că Apple îi știe toate obiceiurile.

Apple, de exemplu, știe cât stau eu la muncă, în fiecare zi. Știe cât stau și pe acasă, când o las și când o iau pe Ralu de la muncă. Când ajung eu la muncă și cât, și dacă stau la barieră. Informația aceasta o aveți în fiecare iPhone, în istoricul locațiilor.
Cât de greu, știind toate informațiile acestea, să determini că cineva se plimbă cu mașina? Eventual, combinând cu informația că folosești aplicația Waze, despre care știi că este folosită pentru a merge cu mașina.

Cât de multe crezi că știe Apple despre tine având acces la informații despre locațiile vizitate, cât stai, care sunt obiceiurile tale – la cât îți pui alarma, de câte ori îi dai snooze – sau la informații de navigare pe internet. Ce aplicații folosești și cât de dereglat ești față de medie. Un telefon, în definitiv, e un personal tracking device.

Aceleași lucruri sunt valabile și pentru device-urile Android, controlate de Google. Partea interesantă este că Google nu doar că știe în teorie tot ce știe iPhone, dar știe și altele, cum ar fi cu cine comunici și pe email, ce videoclipuri folosești, rutele pe care le folosești, dacă ai Waze și de câte ori îți apare alerta de viteză limită legală depășită și tot felul de alte lucruri. Ce cauți, cum cauți, tot. Ce cumperi. Ați văzut în Gmail, îți pune automat în calendar confirmările de rezervare bilete de avion. Sau îți trimite Google Now cards cu tot felul de chestii. Mă înțelegeți, tot!

Facebook încearcă să știe și el multe, dar momentan se limitează la persoanele cu care stai și cu care comunici, pe ce dai click, ce site-uri vizitezi și alte informații. Mai țineți minte când unii se declarau surprinși că după ce au discutat cu cineva s-au trezit cu friend suggestion? Cred că e tot prin geolocație și best guess din partea Facebook.
Ce e creepy însă este că, din vreo două părți, niște persoane mi-au spus (been there și eu, credeam că sunt paranoia!) că după ce au discutat LIVE despre niște lucruri, s-au trezit cu reclame sau whatever despre ce au discutat. Mai țineți minte când Messenger cerea acces la microfon & alte chestii în app-ul de telefon?

Știți ce va fi super funny? Când mai mulți provideri vor oferi servicii care să combine primirea de informații despre absolut tot ce faci. Și nu suntem departe, stai să vezi peste 5 ani despre ce chestii vom discuta. Iar cheia e Internet of Things. 

Nu ai însă cum să te împotrivești curentului. Poate doar dacă pleci în vreo junglă din Papua Noua Guinee. Așadar, să știm e cel mai bun lucru, cum spuneam și despre chestia despre parole. Partea proastă? Cu o cheie de acces cineva va putea ști totul despre tine.

Cred că e safe să considerăm că cei 3 giganți știu TOTUL despre noi atâta timp cât le folosim serviciile. Hey, ai acceptat Termenii și condițiile, nu? 🙂

Știe tot. Unde ești, ce faci, cu cine ești, știe totul chiar și înainte să știi tu. 

Nu mai ştiu unde am auzit, citit sau cine a spus o teorie interesantă. Prin combinarea datelor statistice, în viitor am putea să ştim încă dinainte ca oamenii să comită o ilegalitate, de orice fel. Practic, ai putea fi condamnat doar pentru că urmează să faci o ilegalitate. Desigur, totul în numele securităţii, şi tot la fel de sigur, toată lumea va îmbrăţişa ideea, pentru o lume mai sigură. Problema ar apărea dacă datele acestea ar fi folosite doar ca un pretext.

PS: Cred că la smartphone-uri ar trebui să accepți T&C înainte de achiziție.
PPS: Să vedeți când telefoanele vor fi dotate cu tot felul de alți senzori. Gen de miros, vor ști și când mergi la baie. Zbang, o reclamă pentru un antidiareic! 

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

1 comentariu

  1. Cred ca am vazut un film de genul asta, oamenii erau condamnati pentru infractiuni din viitor. Sincer, nu mai stiu care, ca sunt batran si sclerozat. 🙂
    Pentru unii ca mine fac smartfoanele chestia asta. 🙂 O sa-mi spuna: fraiere, ti-ai uitat banii acasa, intoarce-te! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*