Cât de importantă este mâncarea pentru români

Sezamo
Sezamo

Cine mă urmărește de mult, știe că scriam eu pe aici că pe vremea cât stăteam în Danemarca, prețurile pentru multe alimente din supermarketuri erau în multe cazuri sub cele din România, dar de obicei similar.

Ieșitul în oraș foarte scump, dar dacă găteai acasă, te descurcai cu un buget similar cu cel din România, poate ușor mai scump – dar calitate aparent mai bună.

Erau într-adevăr și magazine scumpe, dar când comparai lanțurile similare, te cam descurcai din aceiași bani atâta timp cât nu te băgai la ce era marketat deja ca fiind premium.

Și remarca asta am mai avut-o și prin city break-uri când mai ajungeam prin supermarketurile din alte țări.

Uitați-vă de exemplu la prețul apei plate când mai mergeți pe undeva, într-un Grecia, Spania sau alte țări de genul și comparați cu România. Luați un vin, un ulei, diverse conserve.

Iar dacă alte produse importăm și poți să spui că plătim mai mult pentru că suntem departe de lanțurile mari de aprovizionare și asta adaugă la costul de transport, apa nu o importăm.

Ei bine, priviți statistica asta publicată de Eurostat. Datele sunt din 2021, chiar aș fi curios cum se prezintă situația la început de 2023.

Ei bine, în România o familie cheltuia la nivel de 2021 24.8% din venitul gospădoriei pe mâncare.
Să zicem că mâncăm mult, că mai și risipim, dar nu cred că suntem atât de diferiți de bulgari, polonezi, croați sau slovaci.

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*