Când se trece centrala termică pe modul de vară?

Zilele acestea se întâmplă un fenomen destul de interesant și aproape amuzant.

De fiecare dată spun că asta e ultima zi în care mai țin centrala termică pe modul de încălzire și gata, îl trec pe modul de vară, fără încălzire, doar cu preparare de apă caldă menajeră.

Dacă ziua este mai mult decât OK, seara însă ni se face frig și cred că este a 3-a sau a 4-a zi în care repornesc centrala termică pe la ora 01:00.

Nu e vreun mare bai cu izolația termică, că temperatura nu scade atât de mult și nu ar scădea nici atât dacă nu am sta ziua cu ferestrele rabatate. Adică să zicem avem temperatura de confort în casă pe la vreo 22…22,5 grade Celsius și sesizăm diferența pe la 21 grade.

Țin minte regula de la bloc: dacă sunt 3 nopți cu temperaturi sub 10 grade Celsius, se dădea drumul la încălzire. Când se oprea însă încălzirea era mai degrabă tot o loterie.

Pe de altă parte mâine noaptea la mine va scădea temperatura la 5 grade, iar acum câteva nopți au fost 2 grade.

Cred așadar că cel puțin până la finalul săptămânii viitoare, undeva spre 5-7 mai, încă nu voi opri de tot modul de încălzire de la centrală.

Țin minte, în copilărie, în Satu Mare bătrânii îmi mai spuneau de Sfinții de Gheață, că până atunci ar fi pericol de îngheț. Îmi aduc aminte de un context cu bătrânica de vis-a-vis de noi, când ne spunea că va scoate mușcatele afară doar după mijlocul lui Mai…
Pe de altă parte în București primăvara se face cald mult mai repede decât în Satu Mare.

Voi mai aveți încălzirea centrală pornită?

Sincer, mai e puțin și o să avem nevoie de aer condiționat (pe rece) în timpul zilei.

Photo by Arthur Lambillotte on Unsplash

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*