
Chiar dacă mai este mult până departe, în final începe să se vadă un mic progres cu renovarea bucătăriei și în câteva săptămâni ar trebui să terminăm lucrarea din bucătărie.
Încă nu suntem convinși că vom înlocui caloriferele, dar pentru momentul în care vom face asta, am hotărât să punem robineți individuali pentru calorifere, pentru a putea să lucrăm la calorifer și dacă există apă pe coloană. Anul acesta RADET ne-a surprins și a încărcat coloana chiar din 17 septembrie, dar uite că s-a instalat toamna bine în cele din urmă.
Merită înlocuirea caloriferului vechi din fontă?
Singura necunoscută vine din faptul că acum avem un calorifer din fontă în bucătărie. Vechi, urât și cine știe cât o va mai duce. Probabil are mai bine de 30 ani, asta dacă nu cumva e de când e blocul, ori am citit că media lor de viață ar fi tocmai de 30 ani.
Nu suntem nemulțumiți de eficiența acestui tip de calorifer, dar designul său nu este unul plăcut. Așa că am luat în calcul schimbarea acestuia.
Dacă pe alții i-am auzit că ar mai scoate caloriferele și le-ar mai spăla, cel din fontă este imposibil de manevrat de unul singur.
Cum calorifere din fontă nu am găsit la preț decent în piață, pare că ne vom orienta spre un calorifer din oțel sau aluminiu. Nici nu știu dacă se mai găsesc calorifere din fontă la un design demn de 2018, că tot veni vorba.
Aluminiu sau oțel
Avantajul major al caloriferelor din aluminiu față de cele din oțel este că au o durată de viață mai mare și nu se oxidează.
Atât cele din oțel cât și cele din aluminiu se încălzesc mai repede decât cele din fontă, dar și se răcesc foarte repede. Stând la bloc, nu văd în asta o problemă, mai ales că avem repartitoare și oricum stăm cu căldura dată la maximum.
Dacă cele din oțel și aluminiu sunt de o greutate decentă, cele din fontă sunt incredibil de grele, un calorifer obișnuit de fontă cântărește peste 50 kilograme.
Cel mai probabil că vom opta totuși pentru înlocuirea caloriferului in bucătărie și vom opta pentru un model din aluminiu. Oricum, costul înlocuirii este fix același, și mai este avantajul ascuns că mai câștigi câțiva centimetri în bucătărie, caloriferele acestea fiind ceva mai puțin late.
Apoi, după ce trecem peste iarna aceasta, dacă a fost o decizie înțeleaptă, vom înlocui în toată casa vechile calorifere din fontă.
Voi cum ați rămas cu caloriferele prin casă? Dacă le-ați dat pe cele de fontă jos, regretați?
Cele vechi țin o viață. Dacă sunteți la comun… e ok, dacă aveți repartitoare… mie mi se par mai ko astea noi că fac cald mai repede.
Dar e multăăăăă bătaie de cap cu ele. La bucătărie s-a fisurat unul pentru că… așa a vrut el, după 2 ani de zile și-am mai stat atent și pe altele. Dacă n-ai la comun… poate o idee bună ai de la Dumitru, aici… Probabil la următorul o să fac asta.
din păcate nici nu poate intra în discuție încălzirea prin pardoseală, stăm la bloc, la comun. poate dacă eram pe ultimul etaj era o variantă debranșarea, dar chiar și așa..
Exact la aceasta operatiune suntem si noi. Caloriferul nou din baie s-a spart (otel), iar cele vechi de fonta nu cred ca mai rezista o iarna.
Am gasit un instalator (credem noi ca e bun si cu preturi decente), care ne-a recomandat calorifere de aluminiu.
La ce cheltuieli am eu luna asta, doar schimbarea caloriferelor mai trebuia. Si mi s-a stricat acum si masina de spalat… 🙂
Daca stateai prin zona Pietei Gorjului din Militari, ti-l recomandam.
De ce spui că nu ar rezista caloriferul din fontă? Are ceva defecte vizibile? Că al nostru nu pare să aibe niciun defect vizibil.
La fel și la mine instalatorul/meșterul mi-a recomandat calorifere din aluminiu, în primul rând și pentru că e modern și arată bine.
Are defecte foarte vizibile. Doua calorifere de fonta mai am, daca nu le schimb pe amandoua mi-e frica sa nu crape in prima zi cand dau caldura.
La noi in bloc e la pausal, e cald si bine cand vine caldura, iar plata e decenta.
Vechiul proprietar a introdus teava de gaz, doar sa pun centrala, dar nu cred ca am nevoie.
Ah, legat de alea de fonta, daca le dai afara… cheama pe cineva sa te ajute la carat. 🙂 Altfel, daca e cald iarna, daca aveti la comun, ascunde-l cu o draperie ceva si o sa fii mai castigat cu bataia de cap. Sunt mult mai durabile.
Păi și cele din fontă ar trebui curățatate din când în când, am auzit legende că unii le-ar curăța o dată la 1-2 ani.
Am renovat casa acum doi ani. Am si otel si aluminiu si pardoseala.
Se gasesc si acum calorifere din fonta moderne, dar costa o avere. Am vazut unele lapeste 3000 de lei. Cred ca cele vechi sunt cele mai bune, stiu ca pot fo reconditionate, spalate, dar nu stiu unde, cum, e dificil. In rest, nu e nicio diferenta intre otel si aluminiu ca si caldura. Cele din aluminiu arata mai bine si ai avantajul ca se compun din mai multi elementi, astfel incat poti pune cat de lat ai nevoie. Vin si pe mai multe inaltimi, dar mie mi se par foarte scumpe. Eu iti recomand otel. Daca vrei si mai multa suprafata radianta, cauta otel 33, adica cu 3 panouri radiante, nu stium cum sa zic.. E mai gros. Daca nu, 22, clasic.
Bafta!