Budapesta City Break

De Ziua Națională a României, ca mari patrioți ce suntem, am hotărât să profităm de cele câteva zile libere – mai ales ca au urmat după Black Friday – și să vizităm o capitală aproape de Timișoara. Variantele erau Belgrad și Budapesta, cum în Belgrad am mai fost, am ales să mergem în Budapesta.

Am plecat cu mașina și cazarea am rezolvat-o extrem de ieftin, undeva la 10 euro/noapte/persoană la GuestHouse Gyongyosi. Locația guesthouse-ului a fost așa și așa, era o zonă liniștită, aproape de zona industrială, dar și aproape de Duna Plaza, un mall – i-aș spune de cartier. Partea bună a locației a fost că proprietarii cunosc foarte bine limba română iar în timpul în care am stat acolo – 3 nopți – am stat doar cu români (de prin Harghita și Covasna, dar români).

Camerele de la acest Guesthouse erau parcă în număr de 6, foarte simple, relativ curate – așternuturile aveau un miros destul de ciudat (erau curate, dar probabil au stat într-o debara, ceva) iar în baie era ceva igrasie. Fiind destul de frig afară, încălzirea funcționa perfect 🙂 De asemenea în curte se pot parca până la 4 mașini. Poate și 5.
Dacă aș mai sta acolo când ajung prin Budapesta? Probabil că dacă merg doar cu Ralu – răspunsul este nu, nu aș sta în niciun Guesthouse ci aș alege comoditatea unui hotel cu micul dejun inclus. Dacă mergem mai mulți – da, însă doar primăvara/vara/toamna devreme.

guesthouse gyongyosi budapest
guesthouse gyongyosi budapest

De la Timișoara la Budapesta se ajunge foarte repede. Am ieșit pe la Cenad și de la Mako deja eram pe autostradă. Cred că în maxim 3 ore am fost acolo, în condiții normale de trafic.

Pentru cei din București le recomand oricând călătoria cu avionul. Biletele de avion sunt ieftine, .

[sam id=”1″ codes=”true”]

Ce am vizitat în Budapesta?

Ei bine, am nimerit o vreme foarte câinoasă. Mult vânt, destul de înnorat și în ultima zi a și plouat. Foarte frig, nu merită să vizitezi Budapesta iarna. Chiar nu. Poate doar pentru vinul fiert foarte bun și bine aromat, însă cine merge până în Budapesta pentru un vin fiert? Târgul de iarnă este o tentativă absolut nereușită, cu prețuri enorme – în centru un kurtos kalacs te costă 2000 forinți, iar la periferie cam 7-800 forinți.

Suvenirurile sunt foarte scumpe. Mai scumpe chiar decât în Roma, prețul unui magnet de frigider fiind undeva la 2-3 euro, pe puțin. Și era plin de tricouri cu Ungaria mare și evocări ale istoriei glorioase a Ungariei, vremea când Transilvania era sub dominație austro-ungară/habsburgică. Am de multe ori impresia că ungurii încă trăiesc în trecut.

Arhitectura orașului este foarte faină, majoritatea străzilor sunt largi iar traficul este destul de fluent. Referitor la arhitectură, acum fie-mi cu iertare, dar impresia lăsată de arhitectură mă ducea mereu cu gândul la întimidare. Gravuri de lei peste tot, cai și multe, multe animale sălbatice reprezentate. Se vede că Ungaria a explodat într-o perioadă destul de neagră pentru civilizația europeană, însă e interesant – deși arhitectura serios mă duce cu gândul la frumosul oamenilor răi.

Iată câteva poze ziua:

Bineînțeles am urcat pe Gellert Hegy (Citadella), am vizitat castelul de pe Dunăre și Monumentul Eroilor împreună cu muzeul din spate, însă nu am ajuns la Breasla Pescarilor și la Parlament. În 1 Decembrie, chiar dacă era sâmbătă, era zi lucrătoare și nu puteam lăsa mașina decât foarte departe de zonă.

2012-11-30 14.29.48

Noaptea orașul se transformă…

Acum..imaginați-vă cât de plăcut poate fi să te plimbi primăvara/vara, seara, pe malul Dunării. Iarna, cum am fost noi, nu a fost cel mai relaxant, pentru că doar ochii se delectau, în rest tremuram de frig deși eram bine îmbrăcați.
Aproape de hotelul Intercontinental puteți să închiriați o caleașcă trasă de cai – dacă vorbiți maghiara, e mai ieftin. 🙂

Ce nu mi s-a părut safe, poate singurul lucru, este că toți taximetriștii erau namile de oameni și parcă toți erau rechini. La prima impresie nu recomand taxiurile în Budapesta 🙂 În rest, pare un oraș foarte sigur și relaxat – chiar dacă în cartiere când vă plimbați vedeți suficienți tineri care stau cu berea în mână în stațiile de autobuz, mai ales seara.

De vizitat este și Patinoarul de după Piața Eroilor. A fost proaspăt renovat.

Patinoar Budapesta
Patinoar Budapesta

Sunt locuri de parcare suficiente în zonă, vis-a-vis de ING. Nu știu dacă se plătește. De altfel în Budapesta sunt multe patinoare, am văzut unul făinuț (dar mic) și la Arena Plaza.

[sam id=”1″ codes=”true”]

Următoarele planuri?

  • Paris
  • Barcelona
  • Madrid
  • Roma – din nou.

Probabil va fi peste vară de fapt Italia (vreau neapărat să vizitez și dincolo de capitală) – Paris.

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

3 comentarii

  1. La 10 euro pe noapte nu mai conteaza mirosul lenjeriilor de pat :). Pare interesant, o sa fac o excursie la anul. Referitor la Italia, iti recomand sudul, in special Palermo, crede-ma ca vei fi incantat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*