Cum trimiți din străinătate bani în țară mai ieftin și mai rapid decât prin bănci

UPDATE: Dacă transferi echivalentul a 4000 EUR în 3 luni, va fi nevoie și de verificarea adresei, pe lângă cea a identității. Am încărcat de două ori de pe telefonul mobil documentul care îmi atesta adresa, dar îmi apărea neverificată adresa, așadar la ultimele transferuri către țară nu am mai folosit acest serviciu, migrând spre Revolut. Păcat, Transfergo era foarte rapid. Probabil pentru sume mai mici este ideal.
Articolul de jos însă rămâne valabil.

Dacă îmi spuneai acum câțiva ani că mă vor foarte interesa serviciile de transfer de bani internațional, cred că îți râdeam în față. Dar, uite, iată-mă muncind în țări străine, iar casa rămâne mereu România, indiferent cât am stat sau cât voi mai sta pe aici.
Inevitabil, având totul în țară, inclusiv ratele, e nevoie să îmi transfer bani din contul de străinătate în contul din România. Sau să trimit varii bani în varii scopuri. Din fericire utilitățile le pot plăti cu cardul de aici, dar cheltuielile comune la bloc doar prin transfer bancar local, la fel și pentru alte cheltuieli ocazionale din țară. La fel, la data stabilită, lunar, în contul românesc trebuie să am banii pentru rată.

Iar ca să fiu sincer, dacă nu ar fi cursul nesimțit de mare pentru plăți externe practicate de băncile din România, aș fi continuat să mai plătesc și în străinătate cu cardurile românești. Asta e, nu pot să fiu patriot când cheltuielile principalele sunt în afara țării și nu sunt ajutat să fac ca măcar banii să circule prin România.

Așa că, de vreo două ori pe lună cam transfer niște bani acasă. O dată pentru niște așa-zise economii și o dată bani pentru toate celelalte care trebuiesc plătite.

Banii cash nu sunt o soluție în cazul acesta

Pentru cash e nevoie de prezența mea fizică sau să găsesc pe cineva să trimită cash. Dar ce fac, merg la aeroport, rog pe cineva, îi dau banii și după aceea cineva de acasă așteaptă banii ca mai apoi să îi pună într-un cont? În niciun caz.

Dar, atunci când mergeam acasă, scoteam banii de la bancomat, și îi duceam cash. Pentru comoditatea de a nu folosi vreun serviciu intermediar. E foarte comod cu băncile aici, că nu te omoară neapărat cu schimbul valutar din coroane daneze în euro, e un curs ca la casa de schimb valutar și scoți direct de la bancomat.

Dar, cum spuneam, cash-ul nu este mereu o soluție.

Transferul bancar costă mult

Prima dată am făcut un transfer bancar internațional. Din diferența de curs plus comisionul de 10 EUR/tranzacție cred că am pierdut aproximativ 100 lei. Și să ne înțelegem, suma transferată ajunsă în contul românesc era de vreo 1.500 lei. Deci nu o avere.

A durat și vreo 3-4 zile lucrătoare, nu mai știu exact. Prea mult.

Așa că a trebuit să caut alternative.

Western Union mi se pare prea complicat și nu găsesc pe net costurile transparent. Plus că Western Union iar înseamnă să trimiți bani la cineva fizic – ori cel puțin asta am înțeles eu. Iar eu de fapt vreau să mut bani dintr-un cont în altul și să plătesc cât mai puțin posibil pentru asta. Și, dacă se poate – cât mai repede.

Servicii online de transfer bancar

Pe piață sunt niște servicii foarte interesante de transfer bancar online, independente de bănci. Practic, introduci contul bancar al destinatarului și îi trimiți banii de pe cardul tău. Exact ca și cum ai cumpăra niște bilete de avion, aici îți este debitată de pe card suma transferată iar către destinatar ajung banii promiși.

Avantajul acestor servicii este și faptul că operează cu un curs bancar real – nu cel umflat de vânzare/cumpărare practicat de către bănci.
În plus, comisionul de tranzacționare de multe ori este extrem de mic.

Astfel de servicii din ce am văzut sunt: Tranferwise, Transfergo (populari în rândul românilor).

Ce am folosit eu – TransferGO

Până acum am folosit de două ori serviciile TransferGO și am fost încântat. Plănuiesc să îi mai folosesc. De ce? Se mișcă super-rapid și comisionul este extrem de mic. Cred că diferă în funcție de țara din care trimiți, dar oricum este super-mic în raport cu tranzacția în sine.
Eu am un obicei prost – convertesc cursul prin Google, inserez de exemplu 5000 DKK to RON ca să aflu valoarea celor 5000 DKK, iar dacă nu prea corespunde cu valoarea anunțată, mă cam enervez. Cu TransferGO nu a fost cazul, mereu m-a surprins cursul extrem de bun de conversie.

Banii se mișcă din cont repede. Practic durează două zile, sau chiar mai puțin dacă alegi transferul expres. Din păcate, din Danemarca, nu se poate folosi sistemul transfer expres. Acum, dacă ei spun că trimit banii până mâine la ora 11:00, asta înseamnă că din contul lor vor pleca banii la ora aceea, și în contul final pot ajunge mai spre finalul zilei, poate chiar ziua următoare, funcție de bancă.

După al doilea transfer bancar e nevoie să îți validezi datele, adică să se vadă că ești tu persoana aceea care transferă. Am încărcat pe site pașaportul și cam aia e.

TransferGo - Transfer bani 2

Profită de primul transfer gratuit

Ca să îți deschizi un cont TransferGO e suficient să dai click aiciVei avea primul transfer gratuit din partea mea (zice TransferGO) :), așa că poți începe chiar cu sume mici, dar ar fi păcat să nu profiți de lipsa comisionului de transfer.

De asemenea, după al doilea transfer, când am verificat identitatea, am mai primit un cod de voucher gratuit. Deci practic din primele trei transferuri plătesc comision doar pentru un singur transfer. How cool is that?

Voi cunoașteți și alte servicii de transfer bani în străinătate? Care a fost experiența cu fiecare dintre ei?

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!4 Comments on Cum trimiți din străinătate bani în țară mai ieftin și mai rapid decât prin bănci

  1. Nu e o regula asta cu comisioanele bancilor. Eu am comision fix de 3,74 euro pentru orice suma transferata intre 5 si 500 de euro. Cota de comision e aproape de transferurile Swift nationale care sunt la 2,50 – 3 euro, pe cand un Moneygram & co. cere cel putin 10 euro comision.

    • Nu știu, Danske Bank mi-a luat echivalentul a vreo 10 EUR per tranzacție plus conversia valutară.
      Așadar mi-e mult mai comod cu comisionul Transfergo de vreo 3 EUR. Plus că e mai rapid.
      Poate din Spania spre România e mai ieftin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*