Băile publice pot fi și curate – dacă sunt întreținute

La un drum cu mașina pe ruta București – Satu Mare involuntar oprești în cateva locuri. Personal mi-am făcut un obicei ca la acest drum să opresc fie în Sibiu, fie în Alba Iulia…sau uneori chiar și în ambele localități. În Cluj nu prea mai intru pentru că e aglomerat..plus prețurile. Nu iei un mic dejun decent în centrul Clujului cu 17 lei, cum o faci în Sibiu.

În fine, sunt câteva băi publice pe traseu care sunt exemplu că nu ajunge ca doar oamenii să aibă grijă de acele locuri, trebuie ca ele să fie și întreținute activ.

Cel mai bun exemplu sunt băile publice de pe nou inauguratul (de anul trecut) A10 care face legătura între Aiud și Turda, de unde se merge în continuare pe Autostrada Transilvania – A3. Locurile sunt de o curățenie fantastică. Pare că oamenii care îngrijesc acele băi curăță cu mopul o dată la câteva zeci de minute și se implică activ în întreținerea băii.
Plus pe lângă curățenia generală, baia e făcută cu simț de răspundere, cu paravane între pișoare șamd.

Iar peisajul de la unul dintre punctele de oprire este absolut superb.

O altă baie publică curată și frumos întreținută este cea de la Cetatea Alba Iulia. Accesul se face printr-un turnichet, unde ai un automat de plată, care acceptă bancnote de 1 leu. Dacă tot e cu plată, ar fi mișto să poți plăti cu cardul.

În baie sunt hărți și ceva ce par a fi ruine ale vechii cetăți.

Vorba aceea, sunt puține băi publice pe care să le poți fotografia. Dar efortul de proiectare nu ar trebui să fie mare să faci o baie confortabilă, mai ales pe autostrăzi.

În ambele băi am trecut și cu alte ocazii, inclusiv iarna, când există căldură. Curățenia era la fel de exemplară.

La polul opus sunt băile de pe Autostrada A1, care sunt absolut infecte. Și dincolo de oamenii care vin acolo, mi se pare că efectiv administratorul acelei băi nu are grijă de locul respectiv, sunt tot felul de improvizații. Sigur, nu sunt la fel de infecte băile ca cele de pe autostrăzile din Grecia, dar nu e mult până acolo.

Morala este că degeaba construiești niște băi, dacă le lași la voia întâmplării, acestea inevitabil vor ajunge jegoase. Și nu pentru că oamenii ar distruge, ci pentru că pur și simplu în timp lucrurile se murdăresc și se strică.

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*