Cât lași bacșiș curierilor pentru livrări online și la livrarea de mâncare?

Doar ce am dat o comandă de mâncare, trimisă online, am ales și plata cu cardul, la livrare. Comanda este undeva la 59,ceva lei, și cum plătesc cu cardul mi-am pus și întrebarea dacă să las sau nu bascșiș. Evident, repede am întrebat și prietenii cât lasă ei bacșiș diverselor servicii de livrare. La restaurant aplic un principiu destul de clar, dacă serviciile și mâncarea au fost excelente, las bacșiș undeva la 15-20%, dacă mâncarea e bună dar servirea mediocră – 10%, dacă nu mi-a plăcut – rotunjesc nota. Nu se pune problema să plec fără să las bacșiș, dar cu siguranță din dimensiunea bacșișului se va primi feedback-ul.

Bacșiș pentru livrarea de mâncare?

Dacă la restaurant lucrurile sunt destul de clare și cam toată lumea știe proporțiile bacșișului – pentru mâncarea livrată acasă, fie că vorbim de bacșiș pentru livrare de pizza sau alte mâncăruri, lucrurile sunt mai complicate.

Eu, de regulă, lăsam bacșiș de vreo 10% din valoarea comenzii. Ceea nu este o practică prea întâlnită, din ce am mai întrebat la prieteni. Aparent, la comanda de pizza sau altă mâncare cu livrare la domiciliu, se lasă curierului undeva la multiplu de 5. Astfel, dacă comanda este de 42 lei, de exemplu, aparent se cade să lași 45 lei. Eu las de obicei, cum spuneam, 10%, în cazul acesta undeva la 46-47 lei. Este al naibii de greu să te cauți de mărunți pentru bacșiș, de aceea de multe ori dau o sumă mai mare și îi cer un rest livratorului. Dă-mi te rog rest de la 47, de exemplu. Livratorul știe ce înseamnă asta, în general îmi mulțumește, în unele cazuri nu. Mai sunt curieri care nu mulțumesc pentru bacșiș – la aceia le-aș cere înapoi bacșișul.

Dacă comand de la vreun restaurant/bodegă care nu prea e cu livrări la domiciliu (ex: Shaormeria Băneasa – cea mai bună din București) – iar curierul nu știe adresa – las ceva mai mult. În general îi întreb dacă au WhatsApp și le dau share location, să se ghideze. Din păcate, prea puțini livratori de la restaurante au aplicații de navigație sau WhatsApp, așa că tot stau în telefon cu ei și le explic pe unde trebuie să vină. Să vezi cum e să îi ghidezi prin Pajura 🙂

Acum, cu aplicațiile precum Uber Eats sau Glovo, care au și ele taxă de livrare, nu prea mi se pare corect să mai ofer și bacșiș, dar de regulă ofer 5 lei. Asta deși plătesc fie 7,50 lei livrarea la Uber sau 5 lei livrarea la Glovo.
Eu folosesc aceste aplicații mai mult pentru că sunt tot felul de restaurante în aplicație care nu au delivery-ul lor și mâncarea vine mult mai repede decât dacă ai apela la un restaurant.

Nu știu însă ce oferă Uber Eats sau Glovo livratorilor ca partea lor sau dacă taxele acelea de livrare ajung sau nu la curier.

Bacșiș pentru curieri (comenzi online)

Aici aplic un alt principiu, destul de simplu, funcție de valoarea comenzii și livrare:

 • dacă comanda este deja plătită online și comanda vine la birou – mulțumesc frumos. Oricum curierul venea pe la birou, comenzile pe care le iau aici nu sunt, în general, voluminoase.
 • comandă cu plata ramburs, venită la birou, las bacșiș până la multiplu de 5 – ex: comandă 183 lei – las 2 lei. Uneori, dacă de ex comanda este de 181 lei – las bacșiș 1-2 lei.
 • comandă venită acasă, plătită ramburs – indiferent de valoarea comenzii – bacșiș 1-2 lei, dacă comanda este foarte greoaie, fiind și de urcat la etajul 9 (deși e lift, nu contează că e etajul 3 sau 9) – las maxim 5 lei. Asta în București, în Timișoara, 3 lei erau excelenți – le spuneam curierilor uite, de o cafea.
 • comandă plătită online, fără să fie voluminoasă – nu las bacșiș
 • comandă  plătită online, voluminoasă – 5 lei
 • în orice caz în care curierul nu vrea să livreze la ușa de la etaj și vrea să cobor, indiferent cât de mare e comanda – nu las bacșiș și insist să urce la etaj. Dacă comanda este cu plată ramburs și nu am neapărată nevoie de produs – refuz să cobor

Voi cum procedați? Scriu articolul ăsta pentru că nu îmi dau seama dacă las prea mult sau prea puțin bacșiș 🙂

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!8 Comments on Cât lași bacșiș curierilor pentru livrări online și la livrarea de mâncare?

 1. Eu cand comand online platesc numai si numai cu cardul. De multe ori nu ridic eu comanda pentru ca nu ma prind cu curierul.
  Oricum ar fi, am lasat bacsis doar la produsele foarte mari.

 2. La curier cu plata facuta online nu las bacsis. La curier cu plata ramburs depinde la ce ora ma trezeste. Daca ma suna la 7-8 dimineata ii las bacsis un frigider plin cu “de toate”, daca ma trezeste pe la 8-9 si se scuza ca desi a trimis mesaj ca vine dupa 10, ii las 1-2 lei. Daca ma suna dupa 10 si e colet de marime mare ii las maxim 5 lei.
  Desi pizza comand foarte rar (prefer sa ies in oras), tin cont daca e calda pizza si daca este in marja estimata la telefon (de obicei mi se spune 30-40 de minute) astfel ca ii las cam 3-5 lei.
  In oras depinde mult de servire si daca mananc de cum e mancarea, dar de obicei e intre 5 si 10%.

 3. la pizza las cam 5 lei care de obicei e putin peste 10% din valoarea comenzii, dar nu ma cramponez, cat gasesc marunt poate 3 poate 4, la curieri nimic pentru ca la birou tre sa ma duc dupa ele prin parcarile cladirilor, acasa de obicei cobor in fata, doar lapte praf si pampers luate de la emag le duce sus la bloc pentru ca se gandesc si ei ca e o mama cu un copil care le asteapta si ar fi aiurea sa o puna sa coboare, de obicei toate comenzile sunt platite asa ca fara ciubuc chiar si in situatia asta 🙂

 4. eu nu las bacsis pentru ca nu inteleg conceptul si nici nu incurajez “spaga” fie ea mica sau mare. bacsisul ar trebui inclus in pretul total ca sa nu mai existe discutii; eu nu sa stau sa ma buzunaresc dupa maruntis ca pizza boy sa fie fericit ca a scos si el de o cola in oras. faza cu bacsisul mi se pare un meltenism care justifica lipsa de interes a patronului de a-si plati bine angajatii. daca platesc un produs sau serviciu am pretentia sa nu mai fiu tras la raspundere si pentru alte cheltuieli nejustificate.

 5. Bacsisul este total diferit de “spaga”. In primul rand nu se da inainte, serviciul a fost deja oferit deci nu ai cum sa dai sa te serveasca mai bine ca la “spaga”.
  Fata de “spaga” nu este obligatoriu.
  + Este o modalitate buna de a avea tu puterea sa premiezi pe cine iti ofera servicii bune si pe cei care cu servicii proaste, daca ar fi inclus ai da bacsis la toti.

  Si eu sunt contra bacsisului ca mereu mi se pare cam cringe, dar are so bonusuri.

 6. Consultați va rog un Cod penal înainte sa va dati cu părerea.
  1 . La luarea de mita subiectul poate sa intre în posesia folosului necuvenit și după îndeplinirea acțiunii.
  2. Faptul ca lași bacșiș unui om care îți aduce pizza e bun simț, nu infractiune. În Codul civil ai un contract numit donație, cam asta înseamnă bacșișul. Omul ala iti livrează pizza și fără “mărinimia” ta.

 7. salut, din perspectiva mea, am lucrat la restaurant si vreau sa ma angajez la livrari, cand eram la restaurant mergeam intotdeauna pe principiul “daca vrea cineva sa-mi lase ceva, bine, daca nu,nu!!” am mers mereu asa, am avut colegi care spuneau ” uite bulangiul ala mi-a lasat doar atat “, daca chemi chelnerul la tine la masa de 10 ori in seara respectiva, gasesc foarte normal sa dai si pana la 20% pentru ca unii asa fac, daca-l chemi de doua ori, poti sa nu lasi nimic din partea mea. deci eu aveam clienti care ma chemau de 10-15 ori si nu lasau nimic, nu i-am injurat niciodata dar nu este ok. normal ar fi, ca sa dau un exemplu, la o ciorba de 5 lei patronul sa puna 50 de bani, deci 5,5 iar aia 50 de bani sa fie bacsisul si bacsis sa nu se mai dea. normal asa ar fi.
  eu am avut 3 comenzi h&m si la curier am dat 23 de lei, eu dau mereu ceva, i-am dat si lu unu de la fan curier care mai avea putin si ma lua la bataie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*