Atenție la service-urile pentru Apple Mac, să nu pățiți ca mine

Când cele trei service-uri cunoscute pentru dispozitive Apple îți cer undeva la 1.500 lei pentru schimbarea unui SSD de 240 GB(sau 2.200 pentru 500 GB) într-un iMac parcă da, începi să te uiți și la variante de service-uri de la subsolul blocului.

Pentru că, un SSD de 240 GB în definitiv costă astăzi cam 400 lei. Hai, poate 500, dacă ai pretenții. De unde se ajunge la 1.500 lei cost total e marca. Service-ului.

Service-urile Apple autorizate au reviewuri slabe

Și ajungi să înțelegi cum există vândute servicii premium cu 3 stele rating pe Google. Asta e nivelul de service pentru produsele Apple în România, ale magazinelor care se ocupă exclusiv de asta. Mi se pare șocant cum produsele Apple sunt atât de bune, până în momentul în care ai nevoie de vreo depanare.

Service-urile Apple de cartier au problemele lor

Iar service-urile de cartier au și ele prețul lor. Aveam să aflu de ce service-urile alea de 3 stele totuși își permit să ceară o avere pe niște defecțiuni și servisări banale.

La niște recomandări, am ajuns la un service de Mac-uri undeva în sudul Bucureștiului. Teoretic, costul total al reparației, inclusiv cei 400 lei pentru SSD ar fi trebuit să fie de vreo 700 lei, redus de la 750 lei.
Claudiu fericit, abia așteptam să pornesc Mac-ul și să nu booteze în 20 minute.

După mult amatorism în tratarea situației (corespondențe pe WhatsApp cu un prieten), totuși se identifică problema și se montează frumos SSD-ul nou, se instalează din nou sistemul de operare și se testează totul.

Erau doi băieți la service-ul respectiv. Amândoi erau super specialiști în a înlocui baterii și ecrane de iPhone. Făceau asta în câteva minute.

Când nu ai instrumentele necesare, orice schimbare a vreunei componente durează mult pe Appe iMac

Așadar, cât de greu era să schimbe un HDD la un iMac? 🙂

Ei, foarte greu, pentru că nu aveau neapărat instrumentele necesare. Mai ales când afli că ai nevoie de un kit de lipire a ecranului înapoi.

Când am revenit, tocmai instalau sistemul de operare, dar nu îi puseseră permanent ecranul înapoi, ci l-au ținut doar în niște elastice.

Ce putea să meargă prost din acest moment?

service imac

Cam totul.

Când să prindă ecranul complet la loc, după ce au dat elasticele jos, evident că ecranul a luat hotărârea să nu stea pe suport și a picat. ZDRANG, colț rupt, folie ruptă șamd. Ecran nefuncțional.

Long story short, au distrus ce era din acel iMac.

Fericirea a fost că au tratat relativ profesionist situația și au căutat variante să remedieze problema astfel pricinuită. Prin căutarea de ecrane second hand pe OLX pentru iMac, dar desigur că oferta era limitată.

Eu voiam și să vând la un moment dat iMac-ul, așa că le-am propus ceva.

Le-am spus un preț FOARTE CORECT, mi-au dat banii și am plecat. Dar, mă gândesc, puteam să fiu la un alt service și unde să nu fi rezolvat situația.

Și, evident, cum îmi doream să repar produsul, parcă îl voiam intact înapoi, nu?

Așadar, atenție la service-urile de cartier. Cam asta e și cu vestitele service-uri de cartier unde cunosc un băiat.

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

13 Comments on Atenție la service-urile pentru Apple Mac, să nu pățiți ca mine

 1. Lol, eu ca sa-mi monteze un SSD de 500 am dat vreo 375 de euro in urma cu 2 ani. 35 de euro a fost manopera si restul a costat SSD-ul (de la ei desigur), iar asta s-a facut la unicul service autorizat Apple din arhipelag asa ca mi se pare ca astia de prin tara sunt numai dupa japca.

 2. Asta a fost motivul pentru care mi-am luat un AIO Lenovo. Stiu, nu are acelasi design si nici ecran retina, insa are SSD. 🙂

  Inainte sa cumpar am sunat la iStyle sa intreb cat ma costa sa schimb HDD-ul cu un SSD, n-am vrut sa ma risc cu un service de cartier, tocmai din acest motiv.

  Cand am auzit pretul cerut am zis ca mai bine ma orientez catre altceva. Poate ca pana in 2050 ajunge si SSD-ul pe iMac-uri. 🙂

  • Mi se pare corect si absolut normal, vorbim totusi despre Apple. Si de cat au SSD, 64GB? Daca vrei mai mult trebuie sa il suni pe CEO Apple.

  • Cand mi-am facut eu upgrade puneau orice dimensiune disponibila pe piata. Intre ei si un magazin clasic de IT diferenta de pret era de maxim 20 de euro, iar manopera pentru upgrade la iMac costa 70 de euro. Niste sume pe care le-ar percepe orice serviciu tehnic de pe aici indiferent de produs, marca si producator. Ma rog, mai putin buticurile de indieni si pakistanezi care lipesc cu guma de mestecat. Aia-s mai ieftini.
   Nu stiu de unde pana unde exista astfel de pareri preconcepute la cei care nu utilizeaza produse Apple despre produsele Apple, dar cand abordezi problema asa fara sa te documentezi de la sursa suni ca Olivia Steer in problema anti-vaxx.
   In ziua de azi Lenovo, HP si chiar si Acer produc solutii AIO mai slabe, mai badarane si mai scumpe decat un iMac. E suficient sa faci o comparatie pe orice magazin online ca sa intelegi ca nu mai e aproape nicio diferenta in ceea ce priveste raportul de preturi. Despre calitate nici n-are rost sa discutam.

 3. Poti numi unde ai patit asta mai exact? Am de gand sa-mi schimb si eu HDD-ul cu un SSD pe un iMac 27 din 2010. Ce-i drept este mai simplu dpdv al ecranului (fiind prins in magneti, fata de modelele din 2012-2013 de cand au inceput sa-l „lamineze”) dar tot mi se pare destul de dificil tinand cont ca trebuie sa dai cam tot jos pana la hard disk.
  Am sunat la un service si mi-au cerut 200ron pe manopera(ceea ce mi se pare ok) fiindca imi procur eu ssd-ul.
  De atfel, am schimbat singur un hdd si-o unitate optica pe un macbook pro 2011 dar parca la imac nu m-as baga.

 4. Mi-am schimbat ram-ul si ssd-ul m.2 nvme singur “- imac 2017 21.5 cat si la 2019 27”, fara probleme, pt 21.5 2017 la service mi-au cerut 2000lei pt un ssd de 300 lei plus ca pierdeam si garantia apple, asa ca m-am riscat si mi-am pus 32gb ram si cu ajutorul unui adaptor de la syntec 1tb nvme intel 660p plus ca am inlocuit hdd-ul cu un sshd de 2tb, pe 27” 2019 am pus 64gb ram si 1tb ssd fara a scoate placa de baza

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*