
Vă propun un mic exercițiu. Mergeți într-unul dintre restaurantele din România și cereți apă potabilă, în loc de cea minerală. Șansele sunt ca ospătarul să se uite foarte lung la voi și să vă considere ciudați sau că ceva ar fi în neregulă cu voi. Sau să vă întrebe ce fel de apă potabilă – Dorna, Aqua Carpatica șamd. 🙂
Zilele trecute ascultam o emisiune matinală la Digi FM și în direct era directorul de la Apa Nova care garanta calitatea apei de la robinetul bucureștenilor, spunând că apa este de cea mai bună calitate la ieșirea din stația de pompare a apei în distribuție. Dacă însă întrebi 100 bucureșteni, vei afla că 95 dintre ei beau apa îmbuteliată în sticle, nicidecum de la robinet. Mai mulți îți vor spune chiar că gătesc cu apă îmbuteliată și nu de la robinet. Nu înțeleg când s-a petrecut acest schimb de mentalitate, să nu avem încredere în apa de la robinet. Mă rog, de exemplu sunt orașe cu apă într-adevăr execrabilă, cum e în Timișoara, unde sunt cișmele de mare adâncime în oraș și de unde oamenii își iau apa.
În fine, că vorbeam de restaurante – în cele din Europa de Vest (și nu doar de acolo), șansele sunt ca o dată așezați la masă, înainte de a comanda orice ospătarul primul lucru pe care să îl facă este să vă aducă o sticlă de apă potabilă. Mi s-a întâmplat în mai multe locuri, apa uneori vine chiar înainte de a ți se oferi meniul. Firesc, normal, nu înțeleg de ce în România nu se întâmplă același lucru. Dacă totuși restaurantul spune că nu are încredere în apa de la robinet 🙂 , foarte simplu poate oferi apă îmbuteliată din bidoanele acelea de la La Fântâna, Cumpăna sau ce alte branduri de apă există.
Sigur, restaurantele din România aplică o altă tactică – apa costă, hai să facem un ban și din asta. De ce să nu cumpărăm apa la 1-2 lei și să o vindem la…chiar 10 lei? La fel cum se aplică tactica ardeiului, pâinii sau a smântânei – vândute separat în loc să includă direct în prețul ciorbei.
Săptămâna asta am fost la o vinărie din București. Cel mai amuzant lucru este ca la o vinărie să ai apă la 0.33 litri. Pentru că scoți prea puțini bani dacă vinzi apă la sticlă de minimum 1 litru, nu?
Oamenii vin la restaurante pentru a mânca, nu pentru a bea apă. Dacă nu comanzi apă, efectiv nu poți să savurezi mâncarea comandată. Între felul 1 și 2 pentru a schimba gustul mereu îmi clătesc gura cu un pahar de apă, tocmai pentru a savura pe de-a-ntregul gustul mâncării.
În străinătate, din ce am văzut, apa se vinde tocmai la restaurantele cele mai mici sau doar la fast-food-uri. În rest, brandurile de apă servite în restaurante sunt cele vârf de gamă precum Evian, Fiji șamd.
Sunt curios ce se îmtâmplă când un străin vine în România și la restaurante cere tap water. 🙂
În altă ordine de idei, de mai bine de un an folosesc acasă, inclusiv pentru băut, apă de la robinet trecută printr-un filtru Brita. La ultima comandă eMAG supermarket e adevărat că am mai luat două baxuri de apă, dar nu mai car bidoane de multă vreme. Sunt un pic sceptic dacă filtrul îmbunătățește calitatea apei, știu însă că oprește gustul puternic de clor.
Pe la noi apa de la robinet nu-i recomandata consumului uman asa ca daca merci la vreun restaurant si ceri apa n-au cum sa-ti aduca de la robinet.
Apa Nova, Apa Prod, si care ape mai sunt in Romania, toate se lauda ca apa car pleaca din statii ii blana.
Ce nu-ti zice nimeni e ca reteaua de distributie e varza, si chiar daca apa e 100% potabila cand paraseste statia, ea ajunge prin reteaua de kkt la tine in pahar, unde e plina de tot felul de „bunatati”.
Nu stiu cine din Romania mai bea apa de la robinet si crede ca-i potabila si fara surprize.