Am trecut contractul de electricitate pe Hidroelectrica

Liberalizarea pieței de energie electrică, la fel ca cea a gazelor naturale, din punctul meu de vedere a fost cea mai mare țeapă posibilă pentru consumatorul clasic, mai ales în contextul actual. Și o dovedește asta și faptul că acum avem practic prețuri plafonate și la energie electrică, dar și la gaze, ca măsură de protecție pentru consumatorul casnic final. Singurii care câștigă par să fie doar cei din spate, nu e nimic bun pentru consumator. Și nu cred că e ca și cum înainte de „liberalizarea” pieței operatorii să nu fi câștigat..

În fine, pentru contractul de energie electrică am optat pentru cea mai bună ofertă de departe de pe piață, disponibilă la momentul aprilie 2022. Undeva la 0.60 lei/kwh.
Având în vedere consumul de aproximativ 150-200 kw pe lună din primăvară, estimarea mea este că am depăși consumul de 300 kw până la care se aplică plafonarea și atunci e mai bine să fim la un preț nesubvenționat de stat. Vorba vine nesubvenționat, că până la urmă și Hidroelectrica e de stat.

Ca păreri până acum, partea bună la Hidroelectrica este că procesul de contractare a fost online. Practic am încărcat o factură veche, dat un fel de declarație că sigur-sigur sunt deținătorul spațiului și contractul s-a activat în vreo 5 zile, ajutat și de faptul că vorbim și de schimbarea titularului de contract. Dacă era doar o trecere de la un furnizor la altul termenul la vremea aceea era altul.

Chiar dacă am făcut contractul în aprilie, suntem trecuți de mijlocul lui iulie și iată nu mi s-a emis încă prima factură de energie electrică.
Totuși, cam pot estima cât o să îmi vină, că doar am dat citirile..

De altfel, facturile la Hidroelectrica au termen de plată de 45 zile față de cele vreo 15 zile de la Enel..

Pro-tip: Contul pe Edistributie

De altfel, mai ales dacă aveți contor de energie electrică inteligent, vă recomand crearea unui cont pe E-Distributie. Practic am acces la toate datele legate de punctul de consum – când s-au făcut citiri dar și istoric al curbelor de sarcină pe ore – practic consumul de electricitate pe ore și pe zile.

Grafic consum de energie electrică contor inteligent pe E-Distributie

În altă ordine de idei aștept deblocarea Programului Casa Verde, mi-aș pune un sistem fotovoltaic de 3kwh…

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*