Am trecut contractul de electricitate pe Hidroelectrica

Liberalizarea pieței de energie electrică, la fel ca cea a gazelor naturale, din punctul meu de vedere a fost cea mai mare țeapă posibilă pentru consumatorul clasic, mai ales în contextul actual. Și o dovedește asta și faptul că acum avem practic prețuri plafonate și la energie electrică, dar și la gaze, ca măsură de protecție pentru consumatorul casnic final, iar prețurile la energie sunt mai mari ca niciodată. Singurii care câștigă par să fie doar cei din spate, care vând energia, nu e nimic bun pentru consumator. Și nu cred că e ca și cum înainte de „liberalizarea” pieței operatorii să nu fi câștigat..

Pentru ofertele actualizate la energie electrică vă recomand comparatorul ANRE. Și asta inclusiv pentru gaze. Chiar dacă prețul e subvenționat, cred că este în interesul tuturor ca subvenția să fie cea mai mică (plătită de statul român din banii noștri actuali sau viitori – împrumutați) și să nu profite niște băieți deștepți.

În fine, pentru contractul de energie electrică am optat pentru cea mai bună ofertă de departe de pe piață, disponibilă la momentul aprilie 2022 și asta a fost la Hidroelectrica. Undeva la 0.60 lei/kwh.

Având în vedere consumul de aproximativ 150-200 kw pe lună din primăvară, estimarea mea este că am depăși consumul de 300 kw până la care se aplică plafonarea și atunci e mai bine să fim la un preț nesubvenționat de stat. Vorba vine nesubvenționat, că până la urmă și Hidroelectrica e de stat, până o va cumpăra cineva de afară.

Ca păreri până acum, partea bună la Hidroelectrica este că procesul de contractare a fost online. Am încărcat o factură veche, dat un fel de declarație că sigur-sigur sunt deținătorul spațiului și contractul s-a activat în vreo 5 zile, ajutat și de faptul că vorbim și de schimbarea titularului de contract. Dacă era doar o trecere de la un furnizor la altul termenul la vremea aceea era altul.

Chiar dacă am făcut contractul în aprilie, suntem trecuți de mijlocul lui iulie și iată nu mi s-a emis încă prima factură de energie electrică.
Totuși, cam pot estima cât o să îmi vină, că doar am dat citirile..
UPDATE: Prima factură pentru aprilie s-a emis în iulie, pentru luna mai – în august. Vorbim de o întârziere în emiterea facturilor de vreo 3 luni.

De altfel, facturile la Hidroelectrica au termen de plată de 45 zile față de cele vreo 15 zile de la Enel..deci termenul de plată este semnificativ mai mare și îți oferă un conform suplimentar pentru a planifica plățile.

Marele dezavantaj pe care îl văd în acest moment la Hidroelectrica este lipsa aplicației online care să se întregească într-un cont de client.
Chiar dacă poți să dai autocitirea online și să vezi facturile online, din păcate nu există niciun fel de istoric al indexilor comunicați online sau al plăților făcute. Asta însă probabil că nu contează în 90% din situații și bate de departe beneficiul de cel mai bun preț oferit.

Pro-tip: Contul pe Edistributie

Mai ales dacă aveți contor de energie electrică inteligent, vă recomand crearea unui cont pe E-Distributie. Practic prin contul de pe Edistribuție ai acces la toate datele legate de punctul de consum – când s-au făcut citiri dar și istoric al curbelor de sarcină pe ore – practic consumul de electricitate pe ore și pe zile.

Grafic consum de energie electrică contor inteligent pe E-Distributie

În altă ordine de idei aștept deblocarea Programului Casa Verde, mi-aș pune un sistem fotovoltaic de 3kwh…

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*