Am renunțat la Spotify pentru Youtube Music (probabil temporar)

Când a apărut Youtube Music a fost un trial de o lună, gratuit. Cred că este și acum pentru utilizatorii care încă nu și-au activat acel trial. Ei bine, așa m-am trezit cu două abonamente la servicii de streaming „muzicale” – Youtube Music și Spotify.

Cu Spotify mă super obișnuisem și se conectează absolut ideal cu celelalte device-uri pe care le folosesc, iar aplicațiile de desktop, mobile și TV sunt foarte bune.

Youtube Music îl redau din browser sau din aplicația mobilă și ca design și flow de informații este foarte similar cu Spotify.

La final când îmi expira trial-ul de Youtube Music am stat mult să mă gândesc dacă să îl prelungesc. Începusem să cunosc aplicația și să mă obișnuiesc cu ea.

În același timp Spotify foloseam mai degrabă pe TV și pe Google Home sau să mai ascult câte un podcast. Renunțasem complet la Spotify pe desktop.

Așa că am prelungit/activat abonamentul de Youtube Music.
Cel de Spotify încă este activ, dar l-am pus să se oprească la următorea dată când ar debita cardul.

Prețul între cele două aplicații este similar, 22-23 lei – diferența de cost vine însă la conturile de tip Family. Dacă la Youtube Music ai în fapt Youtube Premium Family la 37 lei, Spotify în România nu a introdus abonamentul de tip Family (ce păcat!).

Principala diferență de playlisturi – Youtube merge pe hituri, Spotify pe descoperire artiști/albume

Principala diferență pe care am remarcat-o între Spotify și Youtube Music este că aplicația suedezilor mai degrabă se focusează spre a descoperi artiști și muzică iar Youtube Music prin algoritm oferă mai mult muzică de tip „hituri” și este foarte influențat de trendingul oamenilor.

De asemenea în Spotify există playlist pentru orice ți-ai dori, ceea ce încă în Youtube nu este atât de vizibil.

Dacă Youtube Music îți poate arăta și videoclipul, ceea ce este un avantaj major; Spotify câștigă pe partea de conectare cu servicii terțe.

Cel mai probabil însă renunțarea mea la Spotify este una temporară. Nu știu dacă când voi reactiva abonamentul de Spotify îl voi mai păstra pe cel de Youtube Music, probabil însă voi migra spre un Youtube Premium Family.

Problema mea mare cu Youtube Music, pe lângă încă lipsa de integrării cu alte aplicații (îmi lipsește mult cea cu Waze) este că cumva Google începe să știe cam prea multe despre mine. Cred însă că e cam târziu să îmi pun problema asta. Când pornesc becurile, aspiratorul (Google Home) sau ce muzică ascult (Google Home Mini, Youtube), ce site-uri vizitez(Chrome, Search), cu cine fac poze (Google Photos) sau cu cine comunic (Gmail) – devine cam mult. Așa că aș prefera să fragmentez aceste date cât mai mult între furnizori, chiar dacă este comod să ai toate datele într-un loc.

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

1 comentariu

  1. Tocmai Spotify mi se pare ca iti baga toate hiturile pe care le auzi si la radio, nu stie sa faca recomandari noi. Nu am testat Youtube Music dar intr-o vreme am folosit Google Music si mi s-a parut mult mai bun decat Spotify la acest capitol. Asta ma enerveaza cel mai mult la serviciile de acest gen. Au miliarde de piese dar ei iti recomand aceeasi artisti si aceleasi melodii pe care le auzi peste tot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*