Am reușit să renovăm bucătăria din apartament – Cât a durat, cum am găsit meșter și ce materiale am folosit

Cei care vă mai plimbați pe aici știți că mă apucasem să renovez bucătăria de unul singur. Din păcate după ce am început să dau jos faianța au început complicațiile și mi-am dat seama că va fi mult mai mult de muncă decât îmi imaginasem, plus că unele operațiuni depășeau nivelul meu de cunoștințe și competențe.

Așadar am început să caut meseriaș.

De pe site-urile de profil am primit prețuri astronomice pentru mâna de lucru (se spune că atunci când nu vrei un client, îi dai un preț uriaș) iar meșterii luați de pe OLX nu erau deloc serioși. Stabileai ceva cu ei, nu se întâmpla. Am pierdut zile așteptând după meșteri să vină să vadă lucrarea sau să aștept „prețul” și „disponibilitatea”.

Ori, mai erau cei care te programau literalmente anul următor. Dar noi eram deja cu bucătăria desfăcută, că doar mă apucasem singur. Mare greșeală.

Cum am găsit meșterul pentru renovare?

Exasperat de toate scuzele primite, am scris un articol despre asta. Poate de aceea și titlul acestui articol este dat ca o „victorie”.

Amuzant, m-a contactat Mihai când eram prin Bucegi și mi-a trimis zeci de poze cu lucrări pe care le-a mai avut. După o convorbire de vreo 20 minute în Gara Bucegi a rămas că vine să vadă despre ce e vorba. A venit, m-a programat peste vreo 3 săptămâni și cam asta a fost. Nu am ales eu meșterul, m-a ales el pe mine.

Au urmat câteva săptămâni în care mai mult priveam, așteptam, iar cum răbdarea nu este punctul meu forte îi mai grăbeam și eu pe toți cei din jurul meu. Proastă decizie să te muți într-un loc și abia ulterior să începi renovarea 🙂

Ce s-a lucrat?

Răspunsul pe scurt ar fi „tot”. Nu neapărat că ne-am propus ci pentru că avansând lucrarea am zis că „ar fi mai bine să”. Asta a însemnat că tencuiala fiind poroasă și oricum dorind să lucrăm la toată partea electrică (am înlocuit toate cablurile electrice din bucătărie), a părut varianta cea mai bună.
Pe lângă toată partea electrică, am înlocuit toată partea sanitară, inclusiv partea comună corespunzătoare de pe coloană, pe care am refăcut-o, că era așa de când blocul.

Scos faianță veche, dată jos tencuiala, refăcut instalația electrică (am descoperit și niște improvizații cu ocazia asta), refăcut toată instalația sanitară, schimbat mobila, schimbat calorifer.

Materiale și preț materiale

Pentru o bucătărie de 7-8 metri pătrați au intrat vreo 30 saci de mortar de zidărie. Pereții nu au fost zidiți prea drept, așadar în unele locuri a trebuit să compensăm cu un strat mai gros de materiale.
Am mai luat niște saci de Gletul Meseriașului la 20 kg pentru stratul de peste și niște vreo doi saci de glet Ceresit Ct126. Printre alte materiale de astea grele au mai intrat câțiva zeci de metri plasă de sticlă pentru fixare, două plăci de gips-carton (am ales cel rezistent la umezeală).
Toate le-am luat de la MatHaus, m-a ajutat mult că a fost cu livrare direct acasă. Au costat toate vreo 5-600 lei, puțin și mai ales a contat mult livrarea direct acasă.

Pentru mici lucruri de retuș (ex: doză electrică) am mai sărit pe la un Dedeman sau Brico Depot, că erau în drum spre casă de la serviciu.

Pentru partea electrică, pentru că am luat două seturi de prize modulare am plătit undeva la 3-400 lei pe toate întrerupătoarele, prizele, cablurile, dozele de legătură și ce mai era.
Am ales prize modulare Gewiss, iar pentru prizele simple am luat o combinație între Legrand și Schneider Electric.

După faianță ne-am plimbat un pic. Am mers pe la Valea Cascadelor, ni s-a părut mai scump decât ce se găsește de obicei în magazinele de bricolaj. Dar nu prețul a fost cel care a contat, am vrut un anume model. L-am găsit în unul dintre magazinele Hornbach (nici nu mai știu care), știu că se vindea la bucată, dar parcă nu a sărit de 60 lei mp.
Gresia am cumpărat-o din Dedeman – Forest Blanco parcă, undeva sub 40 lei/mp. Ne doream un model care să imite lemnul, dar să fie mai deschis la culoare.

Vopseaua am ales Oskar Ceramic. Este foarte scump(!), dar foarte bun. Când vom vopsi din nou prin casă cu siguranță vom folosi același model în toată casa. Este foarte alb, se aplică uniform și se poate șterge de murdărie. Are și un strat gumos, am vopsit până și țevile de la calorifer cu el.

Am schimbat și caloriferul, am ales un model pe aluminiu. Era păcat să rămânem cu învechitul calorifer de fontă care era plin de mizerie pe înăuntru dacă tot renovasem bucătăria. 8 elemenți, cu toată țevăraia, termostat nou – alți 400 lei.

Au costat ceva și toți robineții și țevăraia de la instalația sanitară, că au trebuit niște „olandezi” și alți robineți, că am ținut neapărat să schimbăm tot și să luăm ce e mai ok.

Pe lângă aplica pe care o luase Ralu de la Vivre, am mai luat un lampadar de la IKEA pe care l-am poziționat deasupra mesei. Aici îl puteți vedea pe Pușu savurând lumina lampadarului, dar puteți vedea și cum am vopsit țevile de la calorifer cu Oskar Ceramic.

Totul, fără mâna de lucru și fără mobilă, cred că a costat sub 4.000 lei – gresie, faianță, electrice, țevi, conectori, calorifer șamd.

De luat în calcul

Nu vă apucați de renovat singuri decât dacă ați mai făcut asta și știți la ce vă înhămați. Cred că sunt foarte mari șansele să o dați în bară sau să abandonați pe parcurs. Am avut o determinare fantastică și am clacat și eu.

Evacuarea molozului este una dintre cele mai complicate lucruri

Logistic vorbind o chestie foarte nasoală este și evacuarea molozului. Am scos vreo 60-70 saci de moloz constând în faianță veche, tencuială și ce mai era pe acolo. Romprest ar fi pus la dispoziție un container, dar trebuia să îi asigur spațiu (cum?) și mai era partea nasoală că nu aveam vreo garanție că nu s-ar fi umplut containerul cu molozul altcuiva.
Așa că am ales la varianta căutării de „transport moloz” de pe OLX. Băieții au fost foarte punctuali, am plătit însă aproape 500 lei pe evacuarea molozului. Din păcate nu au mai vrut să se deplaseze când am avut câțiva saci după finalizarea lucrărilor niciunul dintre ei, decât cu un preț mare.

Mare atenție la cine găsiți pentru evacuarea molozului, pentru că toți vor să aibă un câștig cât mai mare.

Mobila de bucătărie și electrocasnicele

După foarte multe discuții, am ales mobila de bucătărie de la IKEA. Ne-a ajutat foarte mult planificatorul lor 3D. Final vorbind, a rămas destul de similar cu ce era în schița inițială.

Am rămas suprins de cât de exact a ieșit.

Ce nu mi-a plăcut însă dincolo de planificatorul IKEA este că am rămas cu cornișe nenecesare pe care ni le-a recomandat vânzătorul de la magazin. Așadar, dacă aveți nevoie de cornișe de acest tip – am câțiva metri pe care îi pot oferi.
De asemenea, pentru că mobila a fost cu doi-trei centimetri mai înaltă decât ar fi trebuit, a trebuit să tăiem din picioarele mobilei, ceea ce a făcut să rămânem și cu plinta specifică acestei mobile nemontată și gata de dat.

Ah, și au mai venit câteva bucăți de front ciupite ușor direct din cutie.

Dar în principiu suntem foarte fericiți cu ce a ieșit din planificatorul de mobilă IKEA. Amuzant cum aproape toată mobila din casă o avem de la IKEA, deși nu am plănuit asta niciodată. A fost doar cel mai comod de cumpărat.

Pe lângă ce a mai ieșit din planifactorul de la IKEA, pentru că am rămas cu spațiu între cuptor și perete, am făcut un corp rabatabil jolly care iese, pe comandă.

Nu am ales montarea IKEA, pentru că ar fi trebuit să așteptăm mult. Așadar am făcut-o oarecum în „regie proprie” tot cu nea Mihai, m-a bucurat mult că am reușit să ducem blatul din perete în perete, practic îmbrăcând colțurile. 0 spațiu irosit 🙂

Pentru electrocasnice am optat în felul următor.

Hota am rămas cu cea recomandată de la IKEA. Sunt mulțumit de ea, deși știu că poate dacă voiam să fiu econom găseam o variantă similară (poate chiar identică) mai ieftină.

Mi-am dorit foarte mult o mașină de spălat vase, dar spațiul nu permitea o mașină de spălat vase prea mare. Am ales un Whirlpool ADG 301, care este mai îngust și e un compromis acceptabil.

Cuptorul este unul încorporabil Beko, plita pe gaz, un Electrolux. Am ales plită pe gaz datorită eficienței și pentru că oricum gazul îl plătim la bloc în funcție de numărul de persoane. Din punct de vedere eficiență energetică cred că cel mai ieftin este și gazul oricum.
La cuptor a contat faptul că aveam o părere bună despre Beko, are un design modern și control tactil combinat cu butoanele rotative. Plita pe gaz are avantajul unui grătar din fontă compus din două și a unui ochi de tip „wok”.Le-am cumpărat pe ambele înainte de Black Friday, la cel mai mic preț văzut până atunci și de atunci.

Ar mai fi de zis că pentru frigider am optat pentru un model încăpător de la Beko, luat în oferta de Black Friday. Am schimbat vechiul Arctic pe care îl luasem acum mai bine de 8 ani și era neîncăpător..și văzuse „acasă” vreo 4 locuri. Prin OLX și-a găsit a cincea casă…

Concluzie

Nu e lucru simplu renovarea unei bucătării, mai ales dacă lucrările sunt ample. Dacă știam că e cu atâta bătaie de cap, făceam altfel, sau măcar mă pregăteam altfel, dar sunt fericit că am terminat.
Acum ar mai urma baia, dar tocmai ce am amânat lucrarea, pentru că dacă durează și baia două săptămâni, înseamnă că trebuie să plecăm pe undeva prin concediu 🙂

Și în toată ecuația asta cu renovatul, cel mai important lucru este să ai cu cine să lucrezi. Sunt extrem de rari oamenii punctuali, dedicați, fixiști și răbdători cum am avut eu parte cu nea Mihai.

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

9 comentarii

    • Buna seara! Ma bucur tare mult ca descoperit articolul tau, multe detalii de ajutor. Stiu ca te-au mai intrebat si alte persoane, dar oare poti sa impartasesti cu mine contactul dlui Mihai?

  1. Patania mea: Apucat in 25 iulie cu o echipa de 3, pentru bucatarie, balcon, hol si bai la un apartament de 3 camere modelul vechi, bloc de 4 etaje. Dupa o luna si jumatate era gata balconul. Restul nu. Au facut numai tampenii, pereti strambi, imbracat in rigips ca nu puteau sa le scoata la drept, de baia mare nici nu se apucasera etc. I-am dat afara, ma costasera pana atunci doar manopera 9000 lei. Pretul tot crestea, ne intelesesem la 13500 lei si tot cereau bani fara sa faca nimic. Au fost zile in care au pus 4 placi de faianta.. Acum caut altii. Mai am baia mare, unde am daramat cat am putut, mai putin cada, ca tre sa ma spal undeva. Deci, daca stii un faiantar si un instalator sau un om care sa le faca bine pe amandoua, rog mesaj privat

  2. Imi poti da date de contact ale domnului Mihai cu care ai lucrat?
    Noi am vrut sa incepem singuri insa, cum avem un bebe de un an care ne ocupa tot timpul, nu reusim sa avansam.
    Multumesc!

    • Bună ziua,
      Mulțumim. 🙂
      Mobila de bucătărie este de la IKEA, sunt cadrele Metod cu fronturi Bodbyn. Prețul total, cu blat, a fost undeva în jur de 7-8.000 lei, fără costurile de montaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*