Vă spuneam aici că nu pot să înțeleg cum litrul de lapte pleacă de pe poarta fermei la 2-3 lei și ajunge în supermarket chiar și la 10 lei.
Și nu doar că pleacă ieftin de pe poarta fermei – dar importăm o grămadă de lapte, probabil pentru că e chiar mai ieftin decât laptele românesc.
Ei bine, de ceva timp remarcasem în Piața din Otopeni un dozator de lapte.
Automatul este cu lapte de la Ferma Moara Domnească care aparține de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară.
Teoretic laptele de la dozatoare este proaspăt, crud – adică e fix lapte de la țâța vacii. Treaba este că obligatoriu trebuie fiert.
Preț? 6 lei/litru. Până în februarie văd că era doar 5 lei…excelent preț.
Înainte de Paște am fost și am cumpărat niște lapte de la dozatoare, dacă tot eram prin zonă.
M-am descurcat mai greu, că am mers fără flacoane și a trebuit să le cumpăr și pe acestea de la niște tonomate de lângă. Noroc cu doamnele de la Mega că mi-au dat de 50 bani.
În fine, am luat de 10 lei, că mai aveam lapte de la supermarket.
Am ajuns acasă, l-am fiert. Dar l-am fiert cam mult, că s-a prins de fundul oalei și am cam afumat laptele.
La tura a doua, am cumpărat tot așa, de 10 lei. 1 litru și 66.
Nu am mai fiert peste necesar laptele a doua oară, aparent se fierbe până începe să formeze peliculă.
Am remarcat și că și la a doua tură automatul a fost alimentat în aceeași zi. Pe ecran se mai afișa și stocul: mai erau 30 litri pe la ora 21:30.
Deci cel mai probabil în ziua următoare se realimentează cu lapte proaspăt..
Și cum am tot trecut prin zonă, remarcasem că dozatorul de lapte de la piață nu este singurul din zonă.
Pe strada paralelă mai e un dozator de lapte, cum ar fi veni chiar în centrul orașului. Dozatorul acela e de la Ferma Ancuței din Căciulați.
Susținerea produselor locale și românești
Reiau ideea mea de a cumpăra produse din zone cât mai apropiate casei pentru susținerea economiei locale. Al doilea criteriu, în condiții de calitate similare ar trebui să fie favorizarea produselor produse/fabricate în România. Nu se poate nici așa? Hai cu Bulgaria, Moldova, Ucraina, Ungaria, Polonia în loc de Olanda, Franța, Spania, Maroc..unde se poate.
Sigur că ce fac eu nu are cine știe ce impact – dar dacă suntem mai mulți, vorba aia, puterea crește.
Îmi aduc aminte la un moment dat o chestie super mișto văzută în Carrefour-ul din Satu Mare: semnalizarea produselor locale.
Nu am mai văzut chestia asta nicăieri în altă parte. Din păcate nu găsesc poza, poate ați văzut și voi undeva local ceva similar.
Photo by Mihail Macri on Unsplash
Exista asa ceva? In Romania?!
Da, de ani de zile. Țin minte că prima dată le-am văzut prin 2015 în Satu Mare.Alte vremuri, era 2.5 lei litrul…
Dar vezi că ai și în Ploiești.
Următorul pas ar fi să poți plăti cu cardul la automate 😀
Ca să nu se mai prindă laptele pe fundul vasului unge-l cu 2 – 3 picături de ulei, apoi după ce te asiguri că uleiul a acoperit toată suprafața fundului vasului unde fierbi laptele, toarnă laptele și pune focul la maxim fără să scapi laptele din ochi.
Și e de preferat ca vasul în care fierbi laptele să rămână gol de-o palmă (4 degete) ca să nu ai surpriza că dă în foc când se umflă.
După ce-a fiert lasă-l să se răcească la temperatura camerei, nu baga oala în apă la răcit și apoi direct la frigider.
Merci pentru sugestie.
Mă mai gândeam să luăm o oală pentru fiert laptele. Aveam acum vreo 10-12 ani o ustensilă de genul, dar pe vremea aceea nu prea cumpăram lapte din piață…