
Alergenii respiratori de primăvară și vară sunt printre cele mai nenoricite lucruri care se întâmplă.
Undeva de prin aprilie și până târziu în toamnă stau cu medicamentele anti-alergice lângă mine.
Ambrozia – regina alergiilor respiratorii
Vârful alergenilor culminează în luna august, când se manifestă cel mai puternic alergia la ambrozie. Repet, o mare nenorocire, pentru că nu ai cum să te ferești de ea decât dacă stai închis în casă. Și nici atunci..
Iar cauzele pentru răspândirea acestei alergii țin de igiena colectivă a terenurilor din jurul locuințelor.
Ambrozia ar trebui tăiată sau erbicidată undeva în lunile mai-iunie, dar nimănui nu prea îi pasă în perioada respectivă.
În iulie-septembrie, când deja e înflorită, e târziu pentru că polenul sau semințele deja s-au răspândit în aer.

Există amenzi serioase pentru răspândirea ambroziei
În teorie, sunt amenzi foarte mari pentru cei care au terenurile necosite de ambrozie.
Sancţiunile aplicabile pentru neîndeplinirea obligaţiilor stabilite de Legea 62/2018 sunt reprezentate de amenzi de la 1.000 lei, la 5.000 lei, pentru persoanele fizice şi de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru persoanele juridice prevăzute la art. 3 din lege”, mai punctează autoritatea (Garda de Mediu)
În practică, primăriile sunt total depășite de situație sau terenurile aparțin prietenilor de casă. Sau se pasează responsabilitatea de la diverse autorități la celelalte.
Legi avem, cine să le aplice responsabil nu prea.
Dar e și multă nepăsare.
Primăriile mai fac acțiuni de combatere a ambroziei, dar asta pe domeniul public. Pe domeniu privat, evident, nu intervin.
Nepăsarea generalizată a proprietarilor de terenuri
În majoritatea cazurilor, ambrozia care provoacă alergii crește în orașe sau zone urbane lângă complexuri rezidențiale.
Pe terenuri care se vând cu sute de euro pe metru pătrat.
Este o nepăsare ireală, terenuri care valorează sau pe care se cer sute de mii de euro sunt lăsate de izbeliște fără ca autoritățile să intervină.
Corect ar fi ca dacă ai un teren care valorează zeci sau sute de mii de euro, mai ales în intravilan, să îi faci o minimă mentenanță. Nu se poate doar cu dreptul de proprietate, există, în teorie, și obligații.
Alergia la ambrozie mi s-a declanșat din senin
La mine, alergia la ambrozie s-a declanșat abia anul trecut. Doar ce ne-am mutat de câteva luni și în pe cele câteva terenuri încă neconstruite de lângă noi s-a instalat ambrozia.
Și s-a declanșat, nu glumă!
Efectiv nu puteam respira pe nas. Aveam nasul în permanență „umed” și ochii mi se înlăcrimau. Una dintre nări îmi era în permanență efectiv blocată. Asta în cazul bun în care puteam respira pe cealaltă nară. Simptomele clasice de alergie la ambrozie, cum ar veni.
La analizele de alergeni pe care le-am făcut prin 2017-2018 nu aveam, în teorie, alergie la ambrozie. Așa că m-a derutat foarte tare această alergie.
2017

Aveam alte alergii, cum ar fi cea la părul de pisică și la porcușorii de Guineea, dar parcă în august se declanșase prea de tot.
În septembrie 2022, când am repetat un panel de alergeni, rezultatele au fost clare. Când valoarea de referință este < 0.1 și tu ai > 100 este clar. Deci pot să spun că mi s-a declanșat alergia doar când am fost expus la o cantitate mai mare de alergeni.
2022

Nu m-a ajutat absolut nimic. Am luat Tamalis la greu, niciun efect. Simptomele alergiei doar s-au ameliorat, în cel mai bun caz.
Singura rezolvare – curățarea terenurilor
În final l-am rugat pe vecin să își curețe terenul, ce m-a frapat este însă faptul că a spus că „și el are alergie la ambrozie”.
Sincer, în august 2022, m-am bucurat că am plecat câteva zile din București și am putut respira și eu ca un om normal.
Partea proastă este că suntem în 2023, și în câteva săptămâni ar trebui ca oamenii cu terenuri să înceapă să și le curețe pentru a preîntâmpina răspândirea ambroziei.
Iar Garda de Mediu și primăriile locale ar trebui să înceapă campania de informare.
Urmată de o puternică campanie de amendare, pentru că doar așa se va diminua această problemă.
Problema alergiei la ambrozie este una prea generalizată pentru a păstra o pasivitate atât de mare față de ea.
Dar este trist pentru că în general stăm pasivi la problemele de mediu, că vorbim de ambrozie sau de poluare.
Cumva pur și simplu nu se mișcă rotițele în direcția asta în România, iar instituțiile care ar avea sarcina să facă ceva, în cel mai bun caz mimează implicarea.
Photo by Sergiy Tsyganenko on Unsplash
Îi doare pe toți undeva de ambrozie și când spune aceasta nu mă refer doar la autorități ci și la mass-media care face din aceasta doar o sursă de trafic și nimic mai mult. De cei care dețin terenurile și cer 100 euro/mp nu mai vorbesc…
Locuiesc de aproape 10 ani într-un nou cartier de case într-o localitate din apropierea municipiului Brașov. Terenurile din jur sunt pline de ambrozie, inclusiv eu în curte mă trezesc an de an cu plăntuțe de ambrozie pe care desigur nu le las să se dezvolte dar sporii sunt aduși de vânt și n-ai cum să-i eviți.
Am făcut sesizări la administrația publică locală, compartimentul agricol… mi-au trimis de formă un răspuns cum că ar fi verificat situația pe teren și n-au găsit nimic care să semene a ambrozie.
Am făcut sesizare la prefectura Brașov, cu fotografii și coordonate ale terenurilor pe care crește ambrozia… n-am primit nici un răspuns.
Nu-mi rămâne decât să dau foc la pușcărie și la casa de nebuni…
Acum văd că s-au mai cumpărat terenuri pentru locuri de casă în zonă, poate noii proprietari le și întrețin.