Alergatul ca fenomen social

Sunt un pic mândru de mine pentru că săptămâna trecută am luat parte la prima alergare publică oficială pe care am avut-o. De multe ori am vrut să mă înscriu la vreo alergare gen Bucharest Marathon la vreo alergare de 5-10 km, dar uite că am făcut-o până la urmă în Copenhaga. Unde nici nu mă așteptam să fac asta.

Și asta mă duce cu gândul la faptul că toată lumea aleargă aici. Cred că jumătate din oraș a fost la proba de ștafetă 5 x 5 km, fie ca participant, fie ca suporter sau doar privitor.

Doar o mică parte dintre cei care au luat startul la prima ștafetă
Doar o mică parte dintre cei care au luat startul la prima ștafetă

Cât despre alegarea mea, prima parte a fost foarte OK. Am zis că mai am un pic și sunt la finish, până am văzut semnul că am parcurs (doar) 1 kilometru și automat mi-am dat seama că nu e de ajuns ca la un antrenament să ajungi să parcurgi 5 kilometri, ar trebui să fie ceva constant.
Iar la o astfel de ștafetă, cu atâta lume în jur și un traseu șerpuit…ei bine, lucrurile se complică. Și e și greu să alergi în ritmul tău, că mereu trebuie să ocolești pe cineva, sau să fii atent la cel care vine din spatele tău cu viteză.

Am spus să o iau cu încetișorul, hai să ajung până la jumătate, hai să ajung până la cortul momondo care era la km 3.6 și să fac o impresie bună, ulterior am zis că parcă nu ar trebui să renunț, că trebuie să predau ștafeta.

Într-un final am reușit să ajung la finish, am făcut 5 km în puțin peste 30 minute. Greșeala a fost că pe ultimul kilometru m-am oprit de două ori. A fost interesant, aș mai participa, dar parcă m-aș antrena ceva mai mult.
Partea bună e că la două zile am reușit să mă motivez să mai ies la o alergare prin parc. Sigur, nu am făcut chiar 5 km, doar puțin peste 3, dar tot e în regulă.

Și apropo de antrenament, acum câțiva ani ieșeam cam toți la alergat și foloseam aplicațiile acelea. Runkeeper, Nike Fuel, cheer-uri din like-uri și toată lumea alerga doar-doar să dea share pe Facebook că a alergat mai mult. Erau și grafice frumoase pe Facebook.
Acum aplicația Runkeeper e pustie.

Și mă gândesc că alergatul e un fenomen social. Când toată lumea o face, e mai ușor să începi și tu. La fel ca mersul pe bicicletă. Trebuie doar început de undeva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*