Ads Library-ul Facebook este o măsură disperată pentru a creea iluzia de transparență

Facebook a lansat de câteva zile un Ads Library, prin care oricine poate afla toate reclamele rulate de către o anumită pagină.

Platforma nouă va fi mai degrabă una de inspirație pentru marketeri, ceea ce pentru brandurile cu temele făcute nu are de ce să avantajeze. Este cumva din aceeași categorie în care competitorii pot targeta audiența de fani a unor branduri suficient de mari încât să apară ca interese. Chiar zilele trecute vedeam cu un anume brand competitor targeta persoane interesate de IKEA… câtă lipsă de inspirație!

Noua facilitate de la noi s-a viralizat, evident, cu ad-urile rulate de PSD. Am verificat, USR nu apare cu ad-uri. Deloc surprinzător, apare destul de activ PNL-ul, care a pornit interesant ca poziționare această campanie electorală.
Edit: Între timp și USR a apărut cu ad-uri, atât pe pagina principală, cât și pe subpagini locale.

Într-o lume cu respect față de clienți și competitori, astfel de transparență nu ar fi globală. Ads Library-ul oferit de Facebook este doar o măsură disperată pentru a se putea vorbi la nivel macro de transparență și mutări împotriva manipulărilor, ori știm cu toții că asta nu prea se face prin reclame plătite.

Suplimentar, în zona politică, că de acolo a venit cererea de transparență, prin SUA și alte țări mai puțin bananiere cu ale noastre, se afișează și sumele cheltuite la un nivel macro de către advertiseri.

Până la urmă, un ad account poate avea legături cu multiple pagini, iar ad-urile pot fi în continuare neasumate, deși ar fi legate de o pagină.  Adică, dacă vrei să faci o mică manipulare, nu ți-o asumi.
Dar, repet, adevăratele manipulări prin Facebook nu s-au făcut prin reclame plătite.

După cum spuneam, urmează o perioadă ceva mai ciudată, mare atenție de unde vă culegeți informațiile și opiniile pe care varii surse le vor vrea să vi le însușiți ca fiind ale voastre.

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*