Anunțurile de imobiliare contin orice dar nu detalii importante

Mă frapează pe site-urile de anunțuri detaliile foarte puține despre imobiliarele aflate la vânzare. Pe OLX și Imobiliare.ro ai opțiunea de a adăuga locația exactă a apartamentului sau a casei vândute, însă prea puțini o adaugă. Locația este una dintre cele mai importante criterii pe care le ai când cauți un imobil la vânzare, asta după ce te-ai hotărât la compartimentare.

În mod ideal, mi-ar plăcea să caut și pe aceste site-uri apartamente ca pe Airbnb.com sau pe Booking.com, cu o hartă a locațiilor disponibile. Cu filtre.

Din păcate, bugetul este și el important, așadar, mai ales când bugetul este ceva mai mic, nu prea ai opțiunea de a căuta un cartier exact. Stăm de aproape patru ani în Pajura, ne-ar plăcea să ne continuăm traiul aici, oferta însă este pur și simplu prea mică.
Te uiți prin Bucureștii Noi – din nou – găsești la vânzare, în buget, doar mansarde, ori în Bucureștii Noi simt că se va construi mult și bine de acum înainte. Nu știu care este aprobarea pentru regimul de înălțime de acolo, dar simt că ușor-ușor vor apărea blocuri de câteva etaje, asta dacă nu cumva încadrarea se va face pentru aceste blocuri cu vreo două mansarde. Pentru că e o practică să denumești „mansardă” un etaj superior, din ce am sesizat.

Depinde în Bucureștii Noi și de presupusa trecere în istorie a Aeroportului Băneasa, că o dată și o dată tot se va întâmpla asta.

Pe lângă faptul că nu se adaugă locația în multe dintre anunțuri, nu se adaugă nimic concret. Anul construcției, tipul construcției, etajul, existența de locuri de parcare în preajma clădirii șamd. Distanța până la metrou înțeleg că este foarte subiectivă, dar unele lucruri, precum planul apartamentului/casei mi se par obligatorii la orice anunț de vânzare imobil, dacă tot suntem în era imobiliarelor pe internet. Acum mai bine de 10 ani, când se practica încă anunțul la ziar în localitățile mici și medii, înțelegeam – plătești la număr de cuvinte – astăzi însă tu ca vânzător ai toate avantajele de a scuti timp tuturor – atât timpul tău cât și timpul clienților interesați.

Ca recomandare generală, ce cred că ar trebui să cuprindă un anunț de vânzare/închiriere în sectorul imobiliar:

  • locația exactă
  • tipul construcției și anul de construcție al imobilului
    Dacă este construcție din prefabricate, anul este foarte important, etajul
    Sigur, nu mă aștept ca cineva să spună că ar fi clădirea încadrată în risc seismic.
  • Compartimentarea – decomandat, semidecomandat – ideal un plan cu imobilul și suprafețele fiecărei încăperi
  • Etajul – paradoxal, la multe apartamente lipsește inclusiv etajul la care este acesta poziționat. OK, dacă clădirea este cu peste 4 etaje, menționarea existenței unui lift nou este de bun augur.
  • Multe poze. Cât mai multe, serios. Nu că cineva nu s-ar aștepta să renoveze și să radă după mutare totul de acolo, dacă vorbim de o clădire nerenovată – dar măcar ca înainte de vizionare să îți faci o idee asupra investițiilor minime.
  • Tipul încălzirii. OK, este sistem centralizat – e cu repartitor sau fără. De exemplu, sunt împotriva repartitoarelor, mi se par niște țepe mari. Iarăși, după experiența din București, prefer sistemul centralizat de încălzire. Este atât de ieftin că nu merită centrala proprie.

Sigur, ar mai fi și altele. Vecinii, dacă sunt restanțe la întreținere șamd – însă nu mă aștept ca acestea să fie menționate.

Abonează-te la newsletter și primești săptămânal un rezumat cu ultimele articole publicate!

2 comentarii

  1. Locația exactă nu ți-o va da niciun agent care a semnat un contract deschis cu clientul. Pentru că s-ar putea să te înțelegi direct cu proprietarul și să „sari” agenția.

    M-am jucat și eu puțin prin domeniul imobiliarelor și credeam că la agenți e problema, dar abia găsești clienți care să facă un contract decent și să nu-ți da țeapă. Motiv pentru care au ajuns și agenții imobiliari în halul acesta.

    • Prin locație mă refeream mai mult la strada sau mai multe detalii legate de construcție. Adică să știu dacă acel înainte de 1977 ar însemna blocurile construite în 1975 sau în 1965 pentru că sunt mari diferențe atât în construcție cât și în compartimentare.

      Acum, da, înțeleg și că agențiile vor să se protejeze, dar până la urmă asta e business-ul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*